Руският президент Владимир Путин е на посещение в Италия. Той ще разговаря с президента и премиера на страната и ще бъде приет на аудиенция от папа Франциск.

Местните власти и полицията затвориха пътища и големи зони в центъра на Рим преди посещението на Владимир Путин. Достъпът на автомобили до централната част на италианската столица е забранен.

Работната програма на Путин започва тази сутрин и се очаква да приключи около 22 ч. Тя включва разговори с колегата му Серджо Матарела и министър-председателя Джузепе Конте. Путин ще бъде приет във Ватикана от папа Франциск, като това е трета среща между двамата.

Политически и икономически анализатори отбелязват, че това посещение на руския президент може да бъде крачка към размразяване на напрегнатите отношения между Русия и Европейския съюз, макар че малцина очакват голямо развитие от визитата.

Министър-председателят Джузепе Конте за първи път обсъди идеята за посещение на Путин миналата година. Това е първа визита на руския президент от 2015 г, когато участва на изложение в Милано.