Президентът на Русия Владимир Путин пристигна на официално посещение в Сърбия, на летището го посрещна президентът на Сърбия Александър Вучич.

Три сръбски изтребители МиГ-29 съпроводиха самолета на руския президент във въздушното пространство на Сърбия

Администрацията на сръбския президент Вучич напомни за близките отношения между двете страни още преди пристигането на Путин. Позицията на Русия, особено на международни форуми, е една от най-сериозните опори на сръбската външна политика, се казва в изявлението. От летището Путин и Вучич отпътуваха заедно в лимузината на руския президент „Аурус Сенат“ към мемориалното гробище, където са погребани югославски партизани и червеноармейци.

„Турски поток“ и Косово са сред темите на разговори. Двете страни подписват 21 споразумения, сред тях - транспортен договор за 320 млн. евро както и споразумения в енергетиката, иновационните технологии, образованието и социалната среда. В руската делегация са външният министър министърът на енергетиката, шефът на „Газпром“, ръководителите на „Росатом“ и „Роскосмос“.

© БТА

Стокооборотът между Русия и Сърбия е 2 млрд. долара. Руският внос в Сърбия за година е нараснал с 30%, сръбският експорт в Русия - с 4%.

Сърбия е надежден партньор на Москва ,подчерта Вучич.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Сърбия е доволна от военно-техническото сътрудничество с Русия. Благодаря за вашия принос и желание да се помогне на нашата страна.
Владимир Путин, президент на Русия: За последните години вие направихте много за развитието на сръбско-руските отношения. Днес ще имам възможност, която ми доставя удоволствие, да ви връча държавна награда на Русия за всичко, направено от вас на това благородно и праведно поприще.

Александър Вучич е първият сърбин от близо 100 години насам,който получава руския орден „Александър Невски“.

Разговорите в тесен кръг бяха последвани от разширен формат с двете делегации. Визатата на Путин се следи от 700 журналисти.

Путин: ЕС да гарантира, че няма да възпрепятства страните от "Турски поток"

Путин: ЕС да гарантира, че няма да възпрепятства страните от "Турски поток"

Европейският съюз трябва да предостави на членовете си гаранции, че Брюксел няма да възпрепятства доставката на руски газ за Европа през Турския поток...