НОВИНИ

Владимир Путин призова ЕС да подобри отношенията с Русия въпреки санкциите

Руският президент Владимир Путин призова Европа да възстанови отношенията си с Русия, но обвини НАТО, че тласка света към Студена война като приближава структурите си до границите на Русия. Путин и италианският премиер Матео Ренци говориха заедно днес на престижния Петербургски икономически форум.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
16:31, 17.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:01 мин.
По света
владимир путин призова подобри отношенията русия въпреки санкциите

От елита на европейския бизнес, от ръководството на Европейската комисия, от италианския премиер до бивш президент на Франция и бивш канцлер на Германия - тазгодишното европейско присъствие в Петербург говори за нови очаквания.

Руският президент беше посрещнат на крака в залата. В речта си той подчерта общите интереси. И предложи на политиците да се вслушат в европейския бизнес, който въпреки санкциите иска да работи в Русия. Според руския президент вече е време доверието в руско-европейските отношения да бъде възстановено.

Владимир Путин, президент на Русия: "Помним как започна всичко. Русия не беше инициатор на днешните проблеми, на въвеждането на санкциите. Всичките ни действия бяха и си остават изключително реципрочни. Но ние не сме злопаметни и сме готови да подадем ръка на нашите партньори. Това обаче не може да бъде игра само в едното поле".

Руският президент обвини Украйна, че не изпълнява Минските споразумения, с които Европа обвързва санкциите. Путин критикува и НАТО, че води агресивна политика срещу Русия, а Съединените щати, че притискат Европа да търпи и продължава санкциите.

Италианският премиер Матео Ренци възрази - в Кремъл прекрасно знаят, каза той, че идеята за санкциите е на определени европейски лидери. Ренци подчерта, че с Русия трябва да се сътрудничи. Условието за санкциите обаче остава.

Матео Ренци, премиер на Италия: "Колко още ще търпим? Отговорът са Минските споразумения. За да преодолеем фазата на санкциите, трябва да се изпълнят споразуменията като Русия бъде главно действащо лице, защото без Русия е невъзможно да се борим с екстремизма и фанатизма" .

Европейският съвет днес продължи с една година санкциите срещу Крим и Севастопол, а в края на месеца се очаква да продължи и санкциите срещу Русия. Но петербургският форум показа, че две години след анексията на Крим и Европа, и Русия се опитват повече да си говорят, по-енергично търсят изход от кризата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ожесточени спорове в парламента за АЕЦ Белене
Ожесточени спорове в парламента за АЕЦ "Белене"
Задържан е лидер на престъпна група за трафик на хора
Задържан е лидер на престъпна група за трафик на хора