Руският президент Владимир Путин подписа указ, който удължава до 31 декември 2020 г. някои специални икономически мерки срещу държави, наложили санкции на Руската федерация. Документът е публикуван на официалния портал за правна информация, предава ТАСС.

© БГНЕС

Правителството е натоварено да осигурява реализирането на мерките за изпълнение на този указ и, ако е необходимо, да прави предложения за промяна на продължителността на тези насрещни санкции.

В друг документ Путин е променил нормите на първоначалния указ за контра-санкции от 6 август 2014 г. По-специално, документът установява разрешение за транзитни превози на стоки през Русия "при условие, че се гарантира тяхната проследимост с помощта на система за управление, базирана на технологията GLONASS". В този случай тези стоки трябва да бъдат запечатани и водачите, участващи в транзита на този товар, трябва да имат съответните регистрационни талони. В допълнение, сега указът изрично разрешава вноса на стоки под санкционен режим от физически лица за лична употреба.

Подобни изменения бяха направени и в постановлението от 22 октомври 2018 г. за контрасанкции срещу Украйна.