НОВИНИ

Владимир Путин: Русия е създала крилата ракета с ядрен двигател

Руският президент Владимир Путин съобщи, че страната му е създала крилата ракета с ядрен двигател, която може да лети практически безкрайно. Той показа нови свръх мощни оръжия. Това се случи по време на годишното обръщение на държавния глава към парламента. Путин заплаши с ядрен удар, ако Русия или неин съюзник бъдат нападнати с ядрено оръжие. Посланието му се превърна в програмна реч преди президентските избори на 18 март, на които той се кандидатира за четвърти мандат.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:44, 01.03.2018
Чете се за: 01:19 мин.
По света

Две седмици преди президентските избори посланието на Путин беше очаквано като негова предизборна програма. Пред политическия елит и пред милиони зрители в пряк ефир за първи път то беше произнесено не от Кремъл, а от историческата сграда "Манеж" наблизо. Също за първи път почти половината от 2-часовата президентска реч беше посветена на сигурността и на нови руски ядрени оръжия, създадени в отговор на разполагането на американската противоракетна отбрана.

Владимир Путин, президент на Русия: "Започнахме разработки на нови видове стратегически оръжия, които въобще не използват балистична траектория на полета към целта, което значи че системата на противоракетната отбрана срещу тях е безполезна и безсмислена".

С видео президентът демонстрира: нов междуконтинентален балистичен ракетен комплекс "Сармат", който преодолява противорекатен "чадър" и може да атакува цели през Северния и Южния полюс. Показани бяха крилата ракета с ядрена енергийна установка, както и нов хиперзвуков авиационен ракетен комплекс "Кинжал" без аналог в света.

Според Путин той вече дава тестови бойни дежурства в граничещия с Черно море Южен военен окръг. Президентът представи и нова хиперзвукова ракетна система "Авангард", както и нова безпилотна подводница, въоръжена включително с ядрени бойни заряди, която по думите му е без аналог в света и вече е минал изпитания.

Владимир Путин, президент на Русия: "С нас никой не искаше да преговаря по същество, никой не ни слушаше. Послушайте ни сега!"

Руският президент обяви, че Русия не иска да напада никого, но на ядрен удар ще отвърне с ядрен удар.

Владимир Путин, президент на Русия: "Ние ще разглеждаме като ядрено нападение срещу нашата държава всяко използване срещу Русия или нейн съюзник на ядрено оръжие с малка, средна или каквато и да е мощност. Отговорът ще бъде незабавен и с всички произтичащи от това последствия".

Путин, който управлява 18 години, обяви за най-голям враг на Русия изоставането на страната, а за своя основна цел - подобряване благосъстоянието на руските граждани. 20 милиона от тях живеят в бедност.

Посланието предизвика полярни коментари. Депутати от партията на Путин "Единна Русия" го разчетоха като успокояване на руснаците, че са в безопасност. А от Комунистическата партия обвиниха Путин, че е използвал президентската трибуна за предизборни цели. Путин е смятан за фаворит в предстоящите избори, в които участват общо 8 кандидати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Пореден протест в защита на Пирин
​Пореден протест в защита на Пирин
​Влакът София-Бургас закъса край Айтос заради авария на локомотива
​Влакът София-Бургас закъса край Айтос заради авария на локомотива