В пространно интервю за американската телевизия NBC и журналиста Мегън Кели, руският президент Владимир Путин заяви, че няма намерение да промени руската конституция, за да си осигури допълнителен мандат след 2024 г. Следващата седмица предстоят президентски избори в Русия, за които е почти сигурно, че ще бъдат спечелени от Путин, отбелязва БТА.

В интервюто с NBC той говори за обвиненията в руска намеса в американските президентски избори, отношенията му с Доналд Тръмп, руската военна намеса в Сирия и международните отношения между САЩ и Русия.

© БТА

Путин отхвърли хипотезите, според които не може да напусне властта, защото това ще я изложи на опасност.

Владимир Путин, президент на Русия: Никога не съм променял конституцията и няма да го направя, за да ме уреди това и нямам такива намерения днес. Защо смятате, че след мен властта в Русия ще бъде обезателно упражнявана от хора, които са готови да разрушат всичко, което съм направил през последните години?

Това заяви той в интервю за американската телевизия NBC и журналиста Мегън Кели, излъчено в петък на английски език.

Обвиненията в руска намеса в американските избори

Щом тази тема ви вълнува, трябва да я обсъдим, заяви руският президент Владимир Путин.

Владимир Путин, президент на Русия: Защо сте решили, че руските власти и аз в това число и аз, имаме нещо общо с това? Нищо не се е променило от последния ни разговор [през юни миналата година]. Появили са се имена, но какво от това?

Владимир Путин отбеляза, че отношенията между САЩ и Русия са сложни, като по думите му всеки може да има собствено мнение за тях и според убежденията си да извърши кибератака. Той приема, че обвинените в кибератака 13 души е възможно да са руснаци или хора от друга народност и гражданство, но подчертава, че те не са свързани с властта. На въпрос притеснява ли се от намеса в американските избори, той отвърна, че това не го интересува.

Владимир Путин, президент на Русия: Все ми е тая - не ме интересува, защото тези хора не представляват правителството и държавния интерес.

Владимир Путин заяви, че никога няма да екстрадира руски граждани в чужда държава. Според него САЩ постоянно се месят в руските избори, но руската държава не се меси в американските избори от принципни съображения. Той отбеляза, че не може да разследва хора в Русия, ако те не са нарушили руските закони.

Владимир Путин, президент на Русия: Нямаме вашите инструменти, нямаме вашите медии.

Той отбеляза, че в Русия няма постъпили документи, според които да отвори разследване срещу хората, обвинени в кибератака и намеса в американските избори.

© БТА

Отношенията с Доналд Тръмп

Не вярвам, че Доналд Тръмп има лични предпочитания към мен, заяви Владимир Путин пред телевизия NBC.

Владимир Путин, президент на Русия: Той е опитен бизнесмен. Разбира, че ако е нужно да установиш полезна връзка с някого, трябва да се отнасяш с потенциалния си партньор с уважение. Това е прагматически подход. Също така, той е президент за пръв път. Разбира, че на това ниво взаимните обиди не водят никъде. Ако сте забелязали, винаги се отнасям към колегите си с уважение.

Според Владимир Путин президентът Тръмп демонстрира добри лидерски способности, макар че не всички са съгласни с решенията му. Той допълни, че не чете публикациите на Тръмп в социалните мрежи.

Владимир Путин, президент на Русия: Доналд е бил в Русия, преди да се кандидатира за президент, но не знаех.

Путин допълни, че не е познавал Доналд Тръмп.

© БТА

Войната в Сирия

Владимир Путин определи като „фалшиви новини“ обвиненията, че сирийската армия използва химически оръжия.

Владимир Путин, президент на Русия: Трябва да се извърши разследване на терен, за да сме сигурни в това. Нека направим такова разследване.

Той допълни, че възможна вина може да носят „терористи и радикални елементи“, като подчерта, че сирийската страна е унищожила запасите си от химически оръжия.

© БТА

Отношенията САЩ-Русия

Владимир Путин подчерта, че Москва е готова за диалог.

Владимир Путин, президент на Русия: Да седнем спокойно, да поговорим и да разрешим въпроса. Мисля, че сегашният ви президент иска точно това, но има сили, които не му позволяват.

Според Путин САЩ са набелязали Русия като свой враг на парламентарно ниво.

Владимир Путин, президент на Русия: Не ние ви определихме като врагове. Вие взехте решение на ниво парламент, на ниво Конгрес, да поставите Русия в списъка си с врагове. Защо?

Той подчертава, че не Русия е наложила санкции срещу САЩ, а обратното.