НОВИНИ

Владислав Горанов: 15% увеличение на заплатите за всички учители от септември

Финансовият министър Владислав Горанов потвърди пред журналисти, че учителските заплати ще бъдат увеличени с 15 процента от септември. На следващ етап ще бъде въведено и диференцирано заплащане. По думите му, приоритет на управляващите остава обещаното двойно увеличение на учителските заплати в рамките на 4-годишния мандат. Горанов участва в конференция по повод 25 години от създаването на Асоциацията на банките в България. Той отбеляза, че присъединяването на България към еврозоната е сред водещите приоритети за страната ни. На форума отново беше подчертано, че банките у нас са стабилни.

Надежда Василева
от Надежда Василева
14:55, 24.05.2017 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Финансовият министър обясни, че е реалистично през есента всички учители да получат увеличение на заплатите по равно с 15 процента. И че предстои да бъде изработен механизъм за разпределение на парите според резултатите.

Владислав Горанов - министър на финансите: Но на първия етап може би няма да имаме възможност да приложим диференцирания подход. Задължително обаче е след това увеличението да не е на калпак, тъй като трябва да бъде използвано за стимули.

По повод стенограмата от консултациите при президента за КТБ преди 3 години, Горанов посочи, че в нея няма нищо тайно и е съгласен да бъде разсекретена, но подчерта, че трябва да има формати, в които да се говори откровено по важни теми..

Владислав Горанов - министър на финансите: Президентът според мен с този ход беше притиснат, за да не го упрекват, че защитава една или друга страна, но всички следващи формални и неформални срещи при него, в които участват широк кръг различни представители на обществото, които той може да използва като инструмент за дискусии за решаване на важни въпроси и кризи ако щете, вероятно ще бъдат доста по-внимателни в изказа си.

Пред Асоциацията на банките, Горанов очерта като приоритет присъединяването към еврозоната и заяви, че очаква с интерес неустоимото предложение, което еврокомисарят Московиси обеща на страните извън нея. От банковия сектор също определиха като цел влизането в еврозоната.

Димитър Радев - управител на БНБ: Единственият изход от нашия паричен режим на валутен борд е влизането ни в Еврозоната и приемането на еврото. Това ще стане, когато всички условия за това са изпълнени.
Петър Андонов - председател на УС на Асоциацията на банките в България: Ние трябва да сме предпазливи. От друга страна, претегляйки всички плюсове и минуси, аз мисля, че няма колебание нито между властите ,нито във финансовия сектор за нашия път.

Питър Прат от Европейската централна банка посочи, че присъединяването към еврозоната е необратимо решение, което трябва да бъде внимателно обмислено. И че изисква силни институции и много работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русе отпразнува 24 май
Русе отпразнува 24 май
Войници пазят парламента в Лондон след атаката в Манчестър
Войници пазят парламента в Лондон след атаката в Манчестър