В студиото на „Панорама“ министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че не вижда нищо лошо в това да няма други кандидати за лидер на ГЕРБ освен Бойко Борисов, защото той е един от европейско признатите политици.

Горанов определи държането на опозицията по въпроса с гласуването на бюджета като „инатлък“, който е характерен за всяка опозиционна партия в тази ситуация, включително и за ГЕРБ, когато не е била управляваща. Той допълни, че заклинанията в политиката не са добра формула, но на този етап от ГЕРБ не мислят за общо управление с БСП.

Владислав Горанов заяви, че средствата за ремонта на „св. Александър Невски“ в София и на храма в българския манастир в Атон ще бъдат отпуснати, като средствата ще се гласуват на 6 декември. По думите му, българската икономика се справя добре.

Владисав Горанов, министър на финансите: Българските граждани работят. Далеч сме от средноевропейското ниво, но сме по средата на пътя. От 28% БВП от средното за европейското ниво стигнахме около 50%. Ръстът на икономиката дава възможности за повече разходи. Част от успехите на българската икономика се дължат на това, че се ползваме с позитивите и негативите на европейския пазар.
Повече от 23 часа бяха необходими на депутатите, за да приемат държавния бюджет

Повече от 23 часа бяха необходими на депутатите, за да приемат държавния бюджет

Реалното обсъждане на параметрите беше изместено на втори план. Текстовете от проекто-сметката бяха подложени на гласуване към 17 часа на 29 ноември....

По въпроса с мораториума върху нови лекарства и лечения, той заяви, че много държави не бързат да закупуват най-новите лекарства, преди да са използвали докрай старото си. Той посочи, че големите фармацевтични компании искат да продадат на малкия български пазар скъпи лекарства, без да е сигурно, че те превъзхождат онези, разработени по-рано.

Владисав Горанов, министър на финансите: В българската здравна система има 100% набор от медикаменти, които могат да задоволят всички потребности на пациентите.
Мая Манолова: Мораториумът върху нови лекарства установява статуквото

Мая Манолова: Мораториумът върху нови лекарства установява статуквото

Тези, които предлагат мораториума върху въвеждането на нови лекарства, харесват сегашното положение и лишават от надежда за живот български граждани....

Владислав Горанов подчерта, че в бюджета са предвидени 65 милиона лева за научни проекти, като са подготвени целеви теми, по които да се кандидатства. Той призова учените от БАН да се занимаят с важните за обществото проблеми като демографската криза, екологията и енергетиката.

Той направи разграничение между образование и фундаментална наука и подчерта, че приоритет за ГЕРБ остава образованието и връщането на отпадналите деца. Горанов допълни, че е отбелязан успех по темата и резултатите ще се видят в бъдеще.

Владисав Горанов, министър на финансите: Колкото можем, ще инвестираме в човешките ресурси на държавата.
След протеста на БАН: Управляващите призоваха учените да заслужат заплатите си

След протеста на БАН: Управляващите призоваха учените да заслужат заплатите си

Учените от Българската академия на науките (БАН) трябва да се борят за възнагражденията си вместо да очакват повече сигурни пари от държавния бюджет....

Горанов заяви, че когато „отборът е успешен, не се сменят централните нападатели“, визирайки преизбирането на Бойко Борисов за председател на ГЕРБ. Той посочи, че дългоуправлявалите европейските лидери като Хелмут Кол и Маргарет Татчър са доказателство, че опитният лидер води до успешно управление.

Той потвърди, че на този етап не се обсъжда съвместно управление с БСП, която е твърде различна идейно и евентуална коалиция би подсказала, че за двете партии управлението е самоцел.

Владисав Горанов, министър на финансите: В политиката не трябва да се казва никога, но до следващ конгрес темата не стои.