НОВИНИ

Влак със 100 пътници дерайлира в Искърското дефиле

Влак със 100 пътници излезе от релсите в Искърското дефиле тази сутрин. Няма пострадали, но движението на влаковете в участъка беше спряно за около 6 часа.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов Александър Марков
20:08, 11.12.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Локомотивът на бързия влак София-Варна излиза от релсите в тунела между Реброво и гара Томпсън малко преди 8 ч. сутринта.

Бойчо Скробански, р-л на Специализираното звено за разследване на произшествия и инциденти в ЖП транспорта - Министерство на транспорта: Причината е счупването на дясната релсова нишка. Счупването е на 4 места.

Влакът се движи с около 50 км в час. Машинистът успява бързо да спре композицията.

Бисер Минчев - главен ревизор по безопасността, НКЖИ: По първоначална информация, която имаме от машиниста- най-вероятн счупването е станало по време на движението на локомотива, защото тогава се е чул ударът.

Разследващите ще изясняват защо се е счупила релсата.

Росен Желязков - министър на транспорта: Счупването е нетипично. За това ще бъде направена съответната химическа експертиза, която ще отговори на въпроса по какъв начин се е стигнало до това нещо.
Бойчо Скробански, ръководител Специализирано звено за разследване на произшествия и инциденти ЖП транспорта - Министерство на транспорта: Не е само до трасе. Това е една от версиите, която може да се установи. Все пак има и някаква умора , която във времето настъпва неминуемо. Все пак това е железен път, който е подновяван в рамките на 80-те години.
Росен Желязков - министър на транспорта: Проверки се правят ежедневно. Както от служителите на НКЖИ, така и от кантонерите, които са наети.

През ноември релсите са обследвани и със специализирана техника.

Бисер Минчев - главен ревизор по безопасността, НКЖИ: Целта й е да открие дефекти вътре в самата релса, наченки на спуквания. Дефектоскопията не е открила нищо, като е минала.

Пътниците от влака са превозени с друг локомотив до Реброво. От там продължили пътя си с автобуси,осигурени от БДЖ. Те се движеха между Реброво и Своге до възстановяване на трасето. Това стана около 14 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият зам.-кмет на София Евгени Крусев е обвиняем за престъпление по служба
Бившият зам.-кмет на София Евгени Крусев е обвиняем за престъпление по служба
Разбиха канал за синтетична дрога за над 6 млрд. долара във Варна
Разбиха канал за синтетична дрога за над 6 млрд. долара във Варна