НОВИНИ

Властите в Багдад наредиха да бъде арестуван зам.-лидер на кюрдската автономия

Върховният съдебен съвет на Ирак издаде днес заповед за арест на вицепремиера в регионалното правителство на Иракски Кюрдистан Косрат Расул, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
16:54, 19.10.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света
Властите в Багдад наредиха да бъде арестуван зам.-лидер на кюрдската автономия

Той е обвинен в "оскърбление на въоръжените сили" на Ирак, участвали в операцията по завземането на град Киркук преди два дни. Политикът ги нарече "окупационни сили".

В нощта срещу 16 октомври премиерът на Ирак Хайдар ал Абади даде нареждане на правителствените сили "да възстановят сигурността и стабилността в провинция Киркук" съвместно с кюрдските военизирани отряди пешмерга и при сътрудничество с местното население.

По-рано премиерът заяви, че контролът над спорните територии (между централното правителство и автономното управление на Иракски Кюрдистан) ще се осъществява "съвместно от федералните и местните сили под ръководството на централната власт в Багдад".

Вчера командването на операцията обяви за завършването на кампанията и изпълнението на поставените задачи в Северен Ирак. Възстановен бе и контролът на Багдад над всички петролни находища в Киркук, които се разработват от държавната "Северна петролна компания".

Междувременно представител на властите в Иракски Кюрдистан, цитиран от Ройтерс, съобщи днес, че около 100 000 кюрди са напуснали Киркук, опасявайки се от безредици, след като в понеделник провинцията премина под контрола на правителствените сили на Ирак.

Според губернатора на провинция Ербил - Наузад Хади, около 18 000 семейства са получили убежище в градовете Ербил и Сулеймания, отбелязва агенцията. Един от помощниците на губернатора отбеляза, че общият брой на избягалите от Киркук е около 100 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралица Елизабет II инспектира Кралската конна артилерия (СНИМКИ)
Кралица Елизабет II инспектира Кралската конна артилерия (СНИМКИ)
Млад мъж пострада при взрив в Кремиковци
Млад мъж пострада при взрив в "Кремиковци"