НОВИНИ

Властите в Иран твърдят, че са задържали 17 агенти на ЦРУ

Американският президент Доналд Тръмп в понеделник отрече твърдението на Иран, че са разбили шпионска мрежа на ЦРУ и са арестували 17 заподозрени с предполагаеми връзки с разузнавателната агенция на САЩ.

властите иран твърдят задържали агенти цру
bnt avatar logo
от БНТ
17:54, 22.07.2019
Чете се за: 00:52 мин.
По света

"Информацията, че Иран е заловил шпиони на ЦРУ, е напълно невярна. Нула истина", коментира Тръмп.

"Просто повече лъжи и пропаганда (като сваления им дрон), изложени от Религиозен режим, който е лош и няма представа какво да прави."

Коментарът му беше по повод информацията на Техеран, че са били арестувани 17 заподозрени и някои са осъдени на смърт след като е била разбита шпионска мрежа на ЦРУ.

Агенциите за сигурност "успешно разбиха шпионска мрежа (на ЦРУ)", каза пред репортери в Техеран ръководителят на контраразузнаването в иранското министерство на разузнаването, чиято самоличност не беше разкрита.

"Тези, които съзнателно предадоха страната, бяха предадени на съдебната власт ... някои бяха осъдени на смърт, а други - на дълги срокове затвор".

Заподозрените са арестувани между март 2018 г. и март 2019 г.

Техеран е в конфликт с Вашингтон и неговите съюзници от май 2018 г., когато президентът Доналд Тръмп едностранно оттегли САЩ от ядрената сделка от 2015 г., поставяща ограничения на ядрената програма на Иран в замяна на освобождаване от санкции.

Американската администрация възобнови болезнените санкции срещу Иран, които отвърнаха с увеличаване на обогатяването на урана отвъд границите, определени в ядреното споразумение.

Иран заяви миналия месец, че е разглобил шпионска мрежа, свързана с ЦРУ.

"Следвайки улики за американските разузнавателни служби, наскоро открихме новобранците, които американците бяха наели и разбихме нова мрежа", съобщи тогава агенция ИРНА, цитирайки служител на министерството на разузнаването.

ИРНА заяви, че Иран е извършил операцията в сътрудничество с "чуждестранни съюзници", без да посочи някоя държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна евтаназията на 17 000 прасета в Русенско
Започна евтаназията на 17 000 прасета в Русенско
Проучване: Все повече българи смятат, че правителството ще завърши мандата си
Проучване: Все повече българи смятат, че правителството ще завърши мандата си