Броят на хората, които задължително трябва да се евакуират в щата Флорида заради приближаването на урагана "Ирма", нарасна до 6,3 млн. души, съобщиха местните власти.

© снимки: БТА

Увеличението означава, че още 700 000 души са били прибавени към първоначалните 5,6 млн. Калифорния има население от 20,6 млн. души, като по-рано днес губернаторът на Флорида Рик Скот заяви, че всички жители на щата трябва да са готови да напуснат домовете си при необходимост.

Междувременно американските метеоролози съобщиха, че ураганът "Ирма" е отслабнал до буря от трета категория, но въпреки това се очаква да набере нова сила, достигайки до американското крайбрежие на Флорида по-късно днес или в ранните часове на утрешния ден.


Губернаторът на Флорида Рик Скот се вслуша в собствените си съвети във връзка с урагана Ирма и евакуира крайбрежната си къща в Мексиканския залив, предаде Асошиейтед прес. Губернаторският офис потвърди, че семейство Скот, включително първата дама Ан Скот, е напуснало Неапол, Югозападна Флорида, преди опасната буря.

Фамилното имение се оценява на около 15 милиарда долара, според последната данъчна декларация. Като губернатор Скот обикновено разделя времето си между своето имение и губернаторската резиденция в столицата на щата - Талахаси. Бизнесменът мултимилионер е избран за първи път през 2010 година, припомня АП.

На пресконференция губернаторът, цитиран и от ТАСС, предупреди жителите, че ураганът може да предизвика приливни вълни от 2 до 4 метра на места във Флорида и да наводни къщите. Той прикани всеки, обитаващ зоната за евакуация в югозападната част на щата, да напусне до събота обед (местно време), тъй като окото на Ирма се премести на запад.

Скот посочи, че вече 25 000 души във Флорида са останали без ток, след като по-външни течения от урагана са започнали да засягат южните райони на щата. Представители на местната служба за управление на извънредни ситуации съобщиха, че най-малко 51 000 са настанени в близо 300 убежища.

Властите обявиха извънредно положение на територията на всички 67 окръга в щата. В над 20 окръга е обявена задължителна евакуация, обхващаща 5,6 милиона души. В готовност са над 7000 бойци от националната гвардия.

Очаква се бедствието да достигне сушата в неделя и да удари най-вече района на залива Тампа. Властите във Флорида Кийс евакуират 460 затворници и 125 надзиратели от Сток Айланд към затвор в Палм Бийч Каунти, отбелязва АП.

Ураганът "Ирма" опустоши Карибите, удари Куба и върви към Флорида

Ураганът "Ирма" опустоши Карибите, удари Куба и върви към Флорида

Ураганът "Ирма" връхлетя Куба със сила, каквато не е виждана от десетилетия. Преди това бурята, която нарасна до пета степен, нанесе огромни щети на К...