НОВИНИ

Властови рейд срещу най-големия опозиционен вестник в Турция

Германия предупреди Турция, че ако възстанови смъртното наказание, както настоява президентът Реджеп Ердоган, ще бъдат прекратени преговорите й за членство в Европейския съюз. Междувременно турските власти щурмуваха флагмана на опозиционния печат - вестник "Джумхуриет", и предприеха серия от арести.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:38, 31.10.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Арестувани са 12 души от издавания още от 1924 година "Джумхуриет", чието име в превод означава "Република". Сред задържаните са главният редактор Мурат Сабунджу, водещи журналисти и адвокатът на изданието. А карикатуристът Муса Карт сам се предаде на полицията.

Муса Карт, карикатурист от в. "Джумхуриет"
Това е нелепо. Искам да кажа, че не могат да ме сплашат чрез натиск. Невъзможно е хора със съвест да приемат това представление. Няма как да се оправдае това нещо пред света. Днес ме арестуват да рисуване на карикатури. Само защото рисувам карикатури!

Издирват се още петима от "Джумхуриет", включително избягалите в чужбина председател на управителния съвет на вестника - Акън Аталай, и бившият главен редактор Джан Дюндар. Обвиненията са за връзки с терористични организации, и по-конкретно с групировката на обвинения за опита за преврат на 15 юли Фехтуллах Гюлен и Кюрдската работническа партия.

Рейдът срещу "Джумхуриет" преля чашата на търпението на кемалистката и кюрдската парламентарна опозиция.

Кемал Кълъчдароглу, лидер на Народнорепубликанската партия
Сблъскваме се с използване на проваления опит за преврат за заглушаване на интелектуалците и за натиск върху медиите и гражданското общество.
Селяхатин Демирташ, лидер на кюрдската Демократична партия на народите
Всеки ден ставаме свидетели на нарастващ натиск от управляващите, чиято цел е да не остане опозиция в Турция.

Стотина журналисти и симпатизанти на опозицията демонстрираха пред редакцията на вестника в Истанбул с възгласи, че рано или късно президентът Реджеп Ердоган ще отговаря за действията си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергия на бъдещето
Енергия на бъдещето
75-килограмова тиква в село Мирянци
75-килограмова тиква в село Мирянци