НОВИНИ

Влезе в сила примирието в Сирия

Важен ден за Сирия след като в полунощ влезе в сила прекратяването на огъня в страната, договорено от САЩ и Русия. Това стана, след като правителството на Башар Асад, големите бунтовнически фракции и най-голямата кюрдска въоръжена групировка се съгласиха да прекратят враждебните действия. Ако примирието се спазва, това ще позволи успешното продължаване на преговорите за спиране на гражданската война в Сирия

Фани Аронова
от Фани Аронова Източник: БТА
09:53, 27.02.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Часове преди прекратяването на огъня в Сирия да влезе в сила, Съветът за сигурност на ООН го подкрепи единодушно с резолюция. Тя е подготвена съвместно от Москва и Вашингтон, които договориха самото примирие.

В резолюцията се призовават всички страни в гражданската война да изпълняват ангажиментите си. Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура посочи, че днешният първи ден на примирието ще бъде от решаващо значение.

Стафан де Мистура, специален пратеник на ООН за Сирия: Намаляването на насилието ще създаде условия за провеждане на преговори. Ще се подобрят условията на място и това съответно ще доведе до значително увеличаване на хуманитарните доставки в Сирия.

Първите съобщения гласят, че прекратяването на огъня като цяло се спазва, макар да за отбелязани престрелки в районите на Дамаск и град Дераа.

Примирието не важи за терористични групировки, сред които е "Ислямска държава". Стафан Де Мистура съобщи, че ако примирието се задържи той ще свика отново мирните преговори на 7 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монасите от Шаолин направиха Кунг-фу спектакъл в София (ГАЛЕРИЯ)
Монасите от Шаолин направиха Кунг-фу спектакъл в София (ГАЛЕРИЯ)
Стабилно е състоянието на простреляното момче в Княжево
Стабилно е състоянието на простреляното момче в "Княжево"