Първата доживотна присъда за търговия с наркотици в Русия влезе в сила, съобщи говорителката руското вътрешно министерство Ирина Волк. Става дума за Шерали Табаров шеф на международна банда, организирала канал за доставка на хероин от Афганистан до Таджикистан, а от там през страните от Средна Азия до Русия.

© БГНЕС

Още през 2017 г. Московският окръжен съд осъди Табаров на доживотна присъда. Върховният съд остави тази присъда непроменена и сега тя влезе в сила.

Други 14 водачи и членове на банди получиха от шест до 23 години затвор.

На сметките на Табаров и неговите съучастници се водят 20 особено тежки престъпления. Повече от 696 килограма хероин са иззети.

Както подчертаха служителите по сигурността, безпрецедентната тежест на наказанието се свързва не само с огромните количества хероин, но и пряко с личността на организатора.

Табаров, когото съучастниците му наричат Шер, вече е съден за трафик на наркотици. През 2003 г. Пензенският окръжен съд на Уляновска област го осъжда на десет години затвор. По-късно, по искане на Таджикистан, той бил екстрадиран в родината си.