От сега нататък предприятията и потребителите в цяла Европа и в Япония могат да се възползват от най-голямата в света зона за свободна търговия. Какво означава това за България? Стокообменът между страната ни и Япония се увеличава и за първата половина на 2018 г. е 102 млн щ.д. За Япония България изнася - интегрални схеми, електрически трансформатори, кожи, пера, етерични масла, инструменти за автоматично регулиране и контрол, вина. Вносът от Япония периода е 78 млн. долара.

Споразумението премахва митата на 97 процента от стоките, които Европейският съюз изнася за Япония като сирена, вино и месо. Япония ще гарантира закрилата на над 200 висококачествени европейски продукта - носители на т.нар. „географски означения". Отпадат също така редица дългогодишни нетарифни бариери, чрез приемането на международните стандарти за автомобилите например.

Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия: Отваряме нов пазар - дом на 635 милиона души и източник на почти една трета от световния брутен вътрешен продукт, с което сближаваме хората в Европа и Япония повече от всякога.

Еврокомисията е изчислила, че търговският обмен между ЕС и Япония ще нарасне с близо 36 милиарда евро.

​В Аржентина се събират лидерите на 20-те най-могъщи икономики в света

​В Аржентина се събират лидерите на 20-те най-могъщи икономики в света

Форумът се очертава да бъде един от най-конфликтните от създаването му. Очакванията са срещата на върха да бъде подчинена на последните световни кризи...

Новото споразумение ще даде на потребителите по-голям избор и по-ниски цени.

Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия: Повече от всичко обаче нашето споразумение показва, че търговията е много повече от квоти и тарифи, от милиони и милиарди: става въпрос за ценности, принципи и честност. Споразумението гарантира, че нашите принципи в области като труда, безопасността, климата и защитата на потребителите са най-високият стандарт в световен мащаб.

Еврокомисията пусна и специален сайт с интерактивна карта на всички предприятията от ЕС, които осъществяват износ за Япония. На него има и полезна информация за въздействието на споразумението върху всяка една от държавите - членки на ЕС.

Актуализираха споразумението за свободна търговия между САЩ и Южна Корея

Актуализираха споразумението за свободна търговия между САЩ и Южна Корея

Президентите на САЩ и на Южна Корея Доналд Тръмп и Мун Дже-ин подписаха актуализация на търговско споразумение за свободна търговия между двете страни...