НОВИНИ

Влиза в сила споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония

От сега нататък предприятията и потребителите в цяла Европа и в Япония могат да се възползват от най-голямата в света зона за свободна търговия. Какво означава това за България? Стокообменът между страната ни и Япония се увеличава и за първата половина на 2018 г. е 102 млн щ.д. За Япония България изнася - интегрални схеми, електрически трансформатори, кожи, пера, етерични масла, инструменти за автоматично регулиране и контрол, вина. Вносът от Япония периода е 78 млн. долара.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:52, 01.02.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Споразумението премахва митата на 97 процента от стоките, които Европейският съюз изнася за Япония като сирена, вино и месо. Япония ще гарантира закрилата на над 200 висококачествени европейски продукта - носители на т.нар. „географски означения". Отпадат също така редица дългогодишни нетарифни бариери, чрез приемането на международните стандарти за автомобилите например.

Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия: Отваряме нов пазар - дом на 635 милиона души и източник на почти една трета от световния брутен вътрешен продукт, с което сближаваме хората в Европа и Япония повече от всякога.

Еврокомисията е изчислила, че търговският обмен между ЕС и Япония ще нарасне с близо 36 милиарда евро.

;

Новото споразумение ще даде на потребителите по-голям избор и по-ниски цени.

Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия: Повече от всичко обаче нашето споразумение показва, че търговията е много повече от квоти и тарифи, от милиони и милиарди: става въпрос за ценности, принципи и честност. Споразумението гарантира, че нашите принципи в области като труда, безопасността, климата и защитата на потребителите са най-високият стандарт в световен мащаб.

Еврокомисията пусна и специален сайт с интерактивна карта на всички предприятията от ЕС, които осъществяват износ за Япония. На него има и полезна информация за въздействието на споразумението върху всяка една от държавите - членки на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30 г. след разрушителното земетресение: Армения благодари за помощта от България
30 г. след разрушителното земетресение: Армения благодари за помощта от България
Почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим
Почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим