НОВИНИ

Влизат в сила новите цени на тока, парното, топлата вода и природния газ

От днес влизат в сила новите по-високи цени на тока, парното, топлата вода и природния газ. Те бяха гласувани на закрито заседание от Комисията за енергийно и водно регулиране докато хора протестираха пред сградата на ведомството. С колко точно ще се увеличат цените и колко време ще важат, вижте в репортажа на Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:04, 01.07.2018
5019
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Основната причина за поскъпването на тока, топлата вода и парното е увеличението на цената на природния газ с 11%.

Така Комисията за енергийно и водно регулиране е завишила предварително направените прогнози за поскъпване. Най-много ще се увеличи цената на топлата вода в Бургас с над 17%, в Плевен с над 15 на сто и в София с 7,45 на сто:

  • Топлофикация София" - 7,46%
  • EVN "Топлофикация Пловдив" - 0,94%
  • "Веолия Енерджи" - Варна - 4,89%
  • "Топлофикация Бургас" - 17,12%
  • "Топлофикация Плевен" - 15,19%
  • "Топлофикация Русе" - 6,73%
  • "Топлофикация Велико Търново" - 2,89%
;
Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Цената на електрическата енергия в последните 3 години, откакто работи този състав на КЕВР, неизменно се стремим да бъде минимално увеличена. Комисията използва всяка възможност, която ѝ дават закона и подзаконовите нормативни актове, за да приеме решение в полза на бизнеса и на гражданите.

Хората, които протестираха пред комисията обаче, не бяха съгласни с това твърдение:

Би трябвало пенсиите да се вдигнат с 12% при това положение, не че взимам пенсия, но такава е нормалната логика. КЕВР че няма да се вслуша в митинга, това също е ясно.
Има хора, които имат ако погледнете 400-500 лева максимум на човек от семейството с кое по-напред и какво си мисли, че топлофикация прави вместо да говорят за добро управление, всичко това го прехвърлят върху населението.

Цената на тока ще важи една година, а тази на парното и топлата вода може да бъде преизчислена след три месеца.


В профила си във фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече действията на КЕВР „цинизъм“ и обвини регулатора в зависимост от „икономико-политически интереси“.

;
Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Относно настояването, че подобно увеличение на цената на топлинната енергия е прекалено високо, нека бъда пределно ясен - КЕВР не може да определи цената на един енергоносител, в случая природен газ, който е вносна енергийна суровина за страната и идва с тази висока цена.

За потребителите, използващи природен газ, увеличението ще бъде 6,5%. Токът от днес средно поскъпва с малко над два процента. Най-висока остава цената в североизточна България където увеличението е почти 3%, в Западна и Югоизточна България поскъпването е с близо 2%:

  • ЧЕЗ - 1,75%
  • EVN - 1,82%
  • Енерго Про - 2,78%
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп: ЕС вреди на търговията колкото Китай
Доналд Тръмп: ЕС вреди на търговията колкото Китай
Нова европейска директива за пакетните почивки влиза от днес
Нова европейска директива за пакетните почивки влиза от днес