НОВИНИ

Вълна от възмущения за изпочупено и унищожено имущество в хижа "Плевен"

Снимки на изпочупено и унищожено имущество в хижа "Плевен" в Централна Стара планина предизвикаха вълна от възмущение в социалните мрежи. Случилото се е станало след смяната на старият управител на хижата с нов. Полицията в Троян е образувала досъдебно производство по жалба на плевенското туристическо дружество заради повредено имущество. В момента работи само едната от двете сгради.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
07:28, 16.10.2017
7768
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Отскоро плевенското туристическо дружество поема стопанисването на емблематичната хижа от Българския туристически съюз след продължителна процедура. Ръководството решава да смени управителя и дългогодишен хижар Ангел Боев. От дружеството твърдят, че са сезирали полицията, защото в по-малката сграда на хижата заварили по пумите им „погром". Липсвала и снегопочистващата машина, която по-късно е открита от полицията.

Петко Стойнов, зам.-председател на ТД „Кайлъшка долина" - Плевен: "Съоръженията, които са около хижата, става дума за ски-влека – електрониката я няма, помпи... и какво ли не още. Каквото е могло да се съсипе, всичко е съсипано. И накрая – въжената линия, с която е построена хижата, е също била развалена".

Доскорошният хижар Ангел Боев е категоричен, че е оставил хижата в по-добро състояние, отколкото я е заварил и е предал всичко по опис, а голямата сграда работила до последно.

Ангел Боев, бивш хижар на хижа "Плевен": "Малката хижа също е функционираща с изключение на това, че ние сме си взели вещите, които са наша собственост. Тъй като преди да стопанисваме хижата като фирма на сдружение БТС, ние сме били наематели над 15 години, и голяма част от инвентара и оборудването, които са на хижата, са наша лична собственост".

Новият управител прави всичко възможно туристическият обект да заработи с пълен капацитет. Първо е възстановена товарната въжена линия.

Калоян Минков, домакин на хижа „Плевен": „Голямата хижа посреща туристи, кухнята ще заработи до две седмици".

Хижа „Плевен" е най-голямата сред хижите у нас, до които няма директен автомобилен достъп и това прави поддръжката ѝ особено трудна. Преди година е създаден Обществен фонд за хижата, в който се събират средства за цялостна ѝ реконструкция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социалдемократите печелят регионалните избори в Германия
Социалдемократите печелят регионалните избори в Германия
Изграждат подпорна стена на срутил се участък от пътя над Рилския манастир
Изграждат подпорна стена на срутил се участък от пътя над Рилския манастир