НОВИНИ

Вълната от венецуелски мигранти ще струва на Колумбия 0,5 процента от нейния БВП

Напливът на венецуелски мигранти в Колумбия ще струва на страната около 0,5 процента от брутния ѝ вътрешен продукт (БВП) тази година или 1,3 милиарда долара, обяви колумбийският президент Иван Дуке след разговори с високопоставен представител на Световната банка, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:00, 29.09.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света
вълната венецуелски мигранти струва колумбия процента нейния бвп

Дуке уточни, че ще продължи колумбийската политиката на "отворени обятия" за мигрантите от засегнатата от тежка икономическа криза Венецуела, но добави, че икономическите и социални последици за неговата страна трябва да бъдат отчетени.

Икономическите последици от мигрантската криза може да бъдат от порядъка на 0,5 процента от БВП и естествено бихме искали да видим как това ще се отрази на здравеопазването, образованието, инфраструктурата и на много държавни активи, каза президентът.

Дуке говори след среща в Богота с вицепрезидента на Световната банка за Латинска Америка и Карибите Хорхе Фамилиар.

Фамилиар посочи, че през следващите седмици банката ще представи подробен доклад за социалните последици от кризата за Колумбия. Според Дуке документът ще даде насоки на правителството му за справяне с кризата.

ООН обяви, че 2,3 милиона венецуелци живеят извън страната, като 1,6 милиона са напуснали Венецуела след 2015 година. Смята се, че 90 процента са избягали в латиноамерикански страни. Колумбия е приела над един милион венецуелци.

Администрацията на Дуке, както и на неговия предшественик Хуан Мануел Сантос, определя венецуелския президент Николас Мадуро като диктатор.

Икономическите проблеми на Венецуела, която зависи от петролните си приходи, започнаха с поевтиняването на "черното злато" през 2014 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП ще иска вот на недоверие заради здравната политика на правителството
БСП ще иска вот на недоверие заради здравната политика на правителството
​Режисьорът Роман Полански ще снима филм за делото Драйфус
​Режисьорът Роман Полански ще снима филм за делото "Драйфус"