НОВИНИ

ВМРО - ДПМНЕ призова правителството в Македония да подаде оставка

Референдумът в Македония постигна 36% избирателна активност - доста под необходимия праг от 50. 91% от гласувалите са подкрепили членството на страната в ЕС и НАТО чрез приемане на Договора с Гърция. Премиерът Зоран Заев обяви победа за демокрацията и призова опозицията да гласува промени в Конституцията, с които страната да приеме ново име, ВМРО-ДПМНЕ призоваха кабинета да подаде оставка.С подробностите по темата от Скопие - специалните пратеници на БНТ Александър Марков и Владимир Богдански.

Александър Марков
от Александър Марков
12:10, 01.10.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Минути след края на изборния ден премиерът Зоран Заев обяви, че въпросът на референдума е събрал около 600 000 гласа - повече, отколкото всяка една партия някога е печелила на парламентарни избори.

Зоран Заев заяви също така, че е време промените в Конституцията да влязат в Парламента. А през това време лагерът на бойкотиращите излезе по улиците.

Хиляди македонци, бойкотиращи референдума и доволни от резултата, се събраха в центъра на Скопие, за да отпразнуват, както те тълкуват, победата.

Под звуците на македонския национален химн и народни песни, бойкотиращите референдума обявиха Договора от Преспа за името с Гърция за невалиден и поискаха оставката на правителството. Според бойкотиращите Македония трябва да влезе в ЕС и НАТО, но без смяна на името.


;

Според Горан Лазаров от Центъра за европейски политики в Скопие предсрочните парламентарни избори са най-малко желаният вариант. Според бившия външен министър проф. Любомир Фръчковски каквото и да става в Македония, трябва да се следи и процесът в Гърция.

Коалиционният партньор на Алексис Ципрас Панос Каменос вече обяви, че процентът негласували македонци на практика анулира Договора от Преспа.

;

Референдумът приключи с доста по-ниска от очакваната избирателна активност - дори предварителните проучвания даваха 49% активност, а тя е към 36% при около 98% от обработените бюлетини. Малко по-късно през деня ще бъдат публикувани окончателните резултати. Над 90% са гласували за европейското бъдеще на Македония.

Премиерът Зоран Заев късно снощи обяви, че в крайна сметка мнозинството от македонци са се произнесли за това страната да стане член на НАТО и ЕС и заяви, че е време конституцията да бъде променена. Ако Народното събрание не вземе това решение, Заев обяви, че най-вероятно ще бъдат свикани предсрочни избори. От опозицията видяха победа в големия брой македонски граждани, които не излязоха да гласуват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции в Гърция след референдума в Македония
Реакции в Гърция след референдума в Македония
Илияна Йотова: Смятам, че думата единение не се нуждае от тълкувание
Илияна Йотова: Смятам, че думата "единение" не се нуждае от тълкувание