Тази сутрин ВМРО организира протест пред Турското посолство в София. Поводът е изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. По време на предизборен митинг той заяви, че е имало турска намеса в приетите промени в Закона за вероизповеданията у нас. Това беше категорично отречено от управляващите. Премиерът Борисов поиска извинение от турската страна, но не го получи.

От ВМРО са категорични, че ако Турция не намери подходящ начин да обясни поведението на външния министър Чавушоглу и не се извини, България трябва недвусмилено да покаже, че не приема такова поведение между добри съседи.

Ангел Джамбазки, евродепутат: В момента сме свидетели на пълномащабна, даже не хибридна, а пълномащабна атака, извършвана по всички линии от турската държава - през религията. Като пак казвам, българите мюсюлмани са наши братя българи, те не са турци, те са били български граждани преди да има Република Турция.
Юлиан Ангелов - депутат от ПГ на "Обединени патриоти", ВМРО: Ние от ВМРО ще настояваме да има адекватни мерки, ако Турция не се извини. С оглед на това да се предприемат действия дори, ако трябва да бъдат отзовани определени турски дипломати от България, за да се отговори на тази провокация.

Според Ангел Джамбазки Турция рекетира страната ни с опасността от бежански поток. Протестиращите настояват също да се спре възможността за финансиране на вероизповеданията от чужди държави.

Бойко Борисов: ​Турция отказва да се извини за думите на Мевлют Чавушоглу

Бойко Борисов: ​Турция отказва да се извини за думите на Мевлют Чавушоглу

Турция отказва да се извини за думите на външния министър Мевлют Чавушоглу за турска намеса в промените в закона за вероизповеданията у нас. Това заяв...