ВМРО излезе с официална позиция по повод изказване на премиера на Северна Македония Зоран Заев, че България ще трябва да "преодолее въпроса с македонския език".

"ВМРО не иска и не бива да се меси в научни спорове, но припомня на премиера Заев, че България отдавна е преодоляла "проблема" с езика, на който се говори в Северна Македония и нищо повече няма да "преодолява", категорични са от партията. От там изтъкват като аргумент, че в международното право не съществува акт като "признаване на език", а България първа в света е признала независима Македония.

"С това сме признали нейното право на конституция, в която официално Скопие може да нарече езика си както иска. Това обаче няма как да промени факта, че това е български език", категорични са от ВМРО.

"За никого няма съмнение, че различните македонски наречия, върху които през 40-те години административно е кодиран език, също са български говори. Членуването, липсата на падежи, идентичният синтаксис – това са повече от явни белези на българския език. Дори диалектната фонетика и ритъмът на езика са същите. Да, лексиката днес е често различна. Но с просто око се вижда, че е това е нарочен и задъхан опит за внос на думи или ползване на архаизми, сърбизми и турцизми, само и само да се постигне различно звучене", заявяват от ВМРО.

Пендаровски: Македонският език и македонската нация са факт

Пендаровски: Македонският език и македонската нация са факт

Позицията на българските академици, че не съществува македонски език, е анахронизъм за ХХ и ХХI в., в който живеем, заяви президентът на Северна Макед...

"Да казваш, че в Македония има някакъв различен език от България е все едно да казваш, че в Косово има някакъв различен език от Албания. Разбира се, в Косово не е имало "академици", които няколко десетилетия да работят съзнателно за политическото отделяне на говора на хората от двете страни на границата", допълват в позицията си от партията.

"Всъщност, отговорът на тази въпрос в цяла Македония е „да“. Защото македонец и българин са две думи за едно и също. Затова и нашият призив към братята ни от другата страна на границата е: не прекалявайте! Знаем, че при Вас са предизборни времена и България често е ползвана като тема. Знаем, че ситуацията е тежка. България винаги дава всичко за Македония, нищо в замяна на иска. Търпим претенциите на политиците в Скопие, защото искаме най-доброто за обикновените хора в Македония. Искаме те да имат бъдеще в ЕС. Това, което пречи на европейското бъдеще на Северна Македония, са именно подобни претенции. Още веднъж: не прекалявайте!", завършват от ВМРО.

Цялата позиция на партията вижте ТУК

Зоран Заев очаква България да признае македонския език

Зоран Заев очаква България да признае македонския език

След острата реакция на БАН срещу така наречената Харта за македонския език, премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза, че очаква България да раз...