НОВИНИ

На остров Родос се открива Конференция за сигурност и стабилност

На остров Родос днес се открива двудневна Конференция за сигурност и стабилност, която ще събере министри на външните работи и високопоставени служители от Гърция, Албания, България, Хърватия, Кипър, Италия, Словакия, Египет, Йордания, Ливан, Либия, Тунис и Обединените арабски емирства. Форумът ще продължи и утре. България ще бъде представена от министър Даниел Митов.

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 08.09.2016 (обновена)
Чете се за: 00:24 мин.
По света

Инициативата на гръцкия първи дипломат Никос Кодзиас открива пътя за установяване на ежегоден форум за диалог, който има за цел да задълбочи сътрудничеството между ключови играчи в региона, засегнат от предизвикателства в сферата на сигурността и от дестабилизиращи сили, с предпоставката, че нито една държава самостоятелно не може да се справи с настоящите проблеми.

Така нареченият триъгълник на нестабилност, оформен от Украйна, Либия и Сирия/Ирак, има неблагоприятни последици върху Източното Средиземноморие, по-широкия район на Близкия изток и Югоизточна Европа. Миграционната и бежанска криза, екстремизмът и радикализацията са фактори на настоящата критична ситуация в по-широк регион, отбелязва гръцкото външно министерство. Конференцията ще подчертае необходимостта от колективни действия с цел гарантиране на сигурността и стабилността на целия регион.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рокади в правителството на Мексико след визитата на Тръмп
Рокади в правителството на Мексико след визитата на Тръмп
​Рано тази сутрин бяха открити 15-те Параолимпийски игри
​Рано тази сутрин бяха открити 15-те Параолимпийски игри