Американският държавен секретар Майк Помпео отмени планираното за днес посещение в Москва и вместо това днес пристига в Брюксел, където обсъди неотложни въпроси, сред които ситуацията около Иран. В Брюксел днес се провежда среща на министрите на външните работи от Европейския съюз. Още подробности от кореспондента ни там Десислава Апостолова.

Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини каза преди днешния съвет на външните министри, че през нощта е била информирала за намерението на Помпео да дойде в Брюксел. Тя отново подчерта, че ЕС запазва пълната си подкрепа за ядреното споразумение с Иран.

Днес Могерини организира и специална среща по темата с външните министри на Франция, Германия и Великобритания, за да обсъдят как да продължат прилагането на споразумението. Помпео не присъства на срещата, но се срещна с тримата министри поотделно.

Хайко Маас - външен министър на Германия: Имах двустранна среща с Майк Помпео, на която ясно заявих, че сме загрижени от развитието и напрежението в региона. Ние не искаме да се стигне до военна ескалация и смятаме, че споразумението с Иран е основата за това Иран да няма ядрени оръжия. Затова трябва да се придържаме към това споразумение.

Неочакваната визита на Помпео в Брюксел се осъществява ден след като четири търговски кораба станаха обект на саботаж край бреговете на Обединените арабски емирства. Иран определи инцидентите като тревожни и призова за изясняване на случая. Позицията на Техеран е, че може да става дума за "конспирация на недоброжелатели и авантюризъм от страна на чужди за региона сили".

Съобщенията за саботажи дойдоха на фона на засилването на напрежението между САЩ и Иран. На 8 май Техеран обяви, че ще възобнови производството на високообогатен уран, ако страните по ядреното споразумение от 2015 г. не защитят банковия и петролния му сектор от санкциите на САЩ. В отговор Вашингтон обяви, че изпраща самолетоносач и бомбардировачи в Персийския залив на Иран.

Иран частично се отказа от ядреното споразумение от 2015 година

Иран частично се отказа от ядреното споразумение от 2015 година

Техеран е информирал останалите държави, подписали документа, с писма. Иранското послание беше доставено в Москва лично - от външния министър на стран...