Политическата криза във Венецуела, ситуацията в Сирия и отношенията ЕС - Китай са основните теми в дневния ред на започналата днес в Букурещ неформална среща на външните министри от ЕС от формата Гимних. Специалните ни пратеници в Букурещ Ирина Цонева и Илия Иванов с подробностите.

Първа среща на външните министри в рамките на Ррумънското европредцедатерство в традиционния формат „Гимних“, носещ името на германския замък където през 1974 г. се провежда първата такава среща. Днес тя преминава изцяло под знака на коментари за ситуацията във Венецуела и резолюцията на Европарламента, с която евродепутатите признават Хуан Гуайдо за временен президент.

В коментар за реакцията на външните министри тук на призива на Европарламента страните членки да се съобразят с „твърдата и един позиция на резолюцията“ вицепремиерът Екатерина Захариева подчерта, че още в събота всички нейни 27 колеги, включително Федерика Могерини, са излязли с общ призив за ненасилие във Венецуела.

Екатерина Захариева -вицепремиер и министър на външните работи: Обединени сме около факта, че изборите за президент през миналата година пораждат сериозни съмнения дали да били честни, демократични и легитимни. Призоваваме също така да се свикат веднага нови президентски избори и също така да се даде възможност на, според нас, единственият легитимен орган в момента - Народното събрание - да изпълняват конституционните си функции.
ЕП признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

ЕП признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Европейският парламент призна днес Хуан Гуайдо за законен временен президент на Венецуела. Резолюцията беше подкрепена от близо 440 депутати, против г...

Хората във Венецуела трябва да изберат заедно по демократичен начин с равен достъп на всички до изборите кой да ги управлява и кой да бъде техният президент, коментира още Захариева и добави, че хуманитарната ситуация там е наистина катастрофална.

Екатерина Захариева -вицепремиер и министър на външните работи: И когато взимаме мерки, включително и санкционни, те трябва да бъдат такива, че да не усложняват и без това изключително тежкото положение на венецуелски народ.

Пред медиите в Букурещ Федерика Могерини все още не е коментирала резолюцията на ЕП за Хуан Гайдо, но по-рано заяви:

Федерика Могерини върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността: Преди всичко нека ясно да заявя нашето категорично искане за освобождаването на колегите ви журналисти, арестувани в Каракас през изминалите часове. Очакването ни е те да бъдат освободени незабавно. Както знаете, за Европейския съюз е от изключителна важност журналистите да бъдат подпомагани и най вече да бъде осигурена възможността свободно да изпълняват своите професионални задължения.

Утре отношенията Китай - Европейски съюз ще бъдат акцент в разговорите.