НОВИНИ

Външните министри на Русия, Турция и Иран се срещнаха за кризата в Сирия

Трябва да се помогне на сирийското правителство да прочисти страната си от терористи, заяви руският външен министър Лавров на среща в Москва с колегите си от Турция и Иран.

bnt avatar logo
от БТА
22:55, 28.04.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Руският външен министър каза, че в Сирия има удари, винаги щом се появи надежда за решаване на кризата и видя опити да се осуети началото на вътрешносирийския диалог.

Русия, Иран и Турция смятат за неприемливи опитите за разделяне на Сирия по етнически и религиозни признаци, отбеляза Лавров.

„Всяко военно решение на конфликта ще бъде незаконно и нетрайно“, изтъкна турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Той подчерта необходимостта от участие на ООН за легитимност на политическия процес. Мевлют Чавушоглу обвини САЩ в подкрепа на сирийските кюрдски Сили за защита на народа и Партията на демократичния съюз, които Анкара разглежда като терористични организации, предаде ТАСС.

Според иранския първи дипломат Джавад Зариф - действията на Съединените щати водят до ескалация на кризата.

Трите страни гаранти на процеса от Астана потвърдиха също необходимостта от продължаване на усилията за оказване на хуманитарна помощ на Сирия и за тази цел ще работят и с правителството в Дамаск, и с опозицията, отбеляза руският външен министър. Той увери, че Русия, Иран и Турция няма да допуснат опити за подкопаване на съвместната им работа по уреждането на конфликта в Сирия и изтъкна важното значение на процеса от Астана.

Трите страни лансираха миналата година този процес, който позволи установяването на четири „зони за деескалация“ в Сирия, припомня БТА. За политическия диалог Астана направи повече, отколкото другите преговори, заяви Лавров, цитиран от Франс прес.

По думите му процесът от Астана „твърдо стои на крака“ благодарение на „уникалното сътрудничество“ между Москва, Техеран и Анкара. Лавров заяви също, че борбата с терористите, които се опитват да се скрият в зоните за деескалация, ще бъде безкомпромисна. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че на днешната среща е било обсъдено разработването на мерки за доверие между сирийските власти и опозицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Утре е последният срок за подаване да данъчните декларации
​Утре е последният срок за подаване да данъчните декларации
Руският патриарх Кирил пристигна на посещение в Албания
Руският патриарх Кирил пристигна на посещение в Албания