НОВИНИ

Външните министри на страните от Източния фланг на НАТО на среща в Букурещ

Държавният глава ще приеме в президентския дворец "Котрочени" външните министри на деветте съюзнички от Източния фланг - България, Чехия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия и Унгария, които ще участват в министерска среща в Букурещкия формат. Тема на дискусиите ще бъде стадият на прилагане на решенията, взети на срещата на НАТО във Варшава през юли, както и други аспекти, свързани със състоянието на сигурността в региона.

bnt avatar logo
от БТА
09:48, 08.11.2016
Чете се за: 01:06 мин.
По света
външните министри страните източния фланг нато среща букурещ

"Фактът, че Румъния е домакин на тази среща, представлява потвърждение на ролята на нашата страна на регионално ниво в рамките на НАТО", се посочва в съобщение на президентската администрация. В документа се напомня, че Букурещкият формат е бил утвърден на среща на държавните и правителствените ръководители в двореца Котрочени на 4 ноември 2015 г. по инициатива на румънския президент Клаус Йоханис и полския му колега Анджей Дуда.

В съобщението се отбелязва, че "целта на Букурещкия формат е осъществяването на консултации с цел насърчаване на общия подход на страните участнички, като се има предвид специалния интерес на държавите от Централна и Източна Европа за гарантиране на сигурността, стабилността и просперитета от Балтийско до Черно море и за развитие на регионалното сътрудничество в подкрепа на целите на НАТО".

"Източна Европа възлага надеждите си на Вашингтон", пише в коментарен материал в. "Ромъния либера" по повод състоящите се днес президентски избори в САЩ. Изданието отбелязва, че на фона на войнствения контекст в световен план политиката на бъдещия американски президент спрямо партньорите от НАТО ще бъде много важна за европейските съседки на Русия, включително Румъния.

По отношение на НАТО кандидатът на републиканците Доналд Тръмп заяви, че САЩ вече не могат да си позволят да вървят по традиционния път, правейки се на "полицая на Източна Европа", и че европейските страни би трябвало да плащат по един или друг начин за оказваната защита. От своя страна кандидатката на демократите Хилари Клинтън смята, че северноатлантическата организация е най-добрата инвестиция на САЩ в областта на отбраната и всички страни членки трябва да спазват ангажиментите си.

Същевременно Доналд Тръмп демонстрира пълно пренебрежение към лидерите на Европейския съюз и нарича Брюксел "дяволска дупка", неспособна да приеме политики за защита срещу тероризма, посочва изданието. Ако стане президент Тръмп, ще прави бизнес с Великобритания и ще иска "такса протекция" от европейските държави, ако искат американски военен ангажимент в проблемите зони. Хилари Клинтън от своя страна подкрепя ЕС, критикувайки Брекзита, и твърди, че САЩ трябва да помагат на съюза да остане единен и силен пред заплахите от страна на Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Вучич: Нещата с откритото оръжие са по-сериозно, отколкото мислехме
Александър Вучич: Нещата с откритото оръжие са по-сериозно, отколкото мислехме
Автобус от градския транспорт горя на Орлов мост (ВИДЕО)
Автобус от градския транспорт горя на Орлов мост (ВИДЕО)