НОВИНИ

Външните министри от Балканите се срещнаха в Солун

По-добри връзки и ръст на стокообмена между държавите на Балканите - това отчете вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя разговаря с колегите си от Гърция, Албания и Македония в рамките на четвъртата министерска среща в Солун. Икономическите отношения между четирите държави бяха във фокуса на дискусията. Още от репортера Милена Кирова и оператора Станислав Ангелов.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:34, 23.11.2018
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Свързаност - между бизнеса, между младите хора, между университетите - това е ключовата дума след срещата между външните министри на България, Гърция, Македония и Албания. Конкретните предложения: всяка държава да излъчи по един дипломат със задача: да следи за реализацията на договореното помежду им.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: И да направят всяка една от държавите ясен екшън-план за всичките решения, които взимаме тук. Също така да посочим по един университет, може би икономически или свързан с инфраструктурата, така че да обединим и политическите усилия с научната експертиза.
Георг Катроугалос - заместник-министър на външните работи на Гърция: Обсъдихме и възможността да създадем обединена икономическо пространство в нашия регион, което да бъде отворено за инвестиции.

В рамките на форума, вицепремиерът Екатерина Захариева разговаря и със своя македонски колега. Основната тема - пътят, който съседна Македония трябва да извърви към членството в Евросъюза. България предлага помощ.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Да работим заедно, ако разбира се те желаят, нашата експертиза за важните неща, свързани с върховенството на правото, с правата на човека, с реформите, които се нуждаят в администрацията, с техните служби, така че да успеем да убедим всички държави-членки отново следващата година, че те са готови да започнат преговори.

Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров определени срещата като добра възможност за създаване на политически условия за близки икономически отношения. По горещата политическа тема, а именно: бившия македонски премиер Никола Груевски, който получи убежище в Унгария, за да не влезе в затвора, Никола Димитров заяви, че Македония разчита на правото.

Никола Димитров - министър на външните работи на Македония: Ние поискахме екстрадиция. Владението на правото е важно и за Македония като страна-кандидат, и за Европейския съюз. Ще направим всичко, което можем да имаме: добър баланс между принципите - в тоя случай - владението на правото и уместността на това, което може. Всичко, което може ще направим, имайки предвид всички интереси.

Никола Груевски трябваше да излежи 2 години затвор за злоупотреба с влияние за купуване на луксозна кола за 600 000 евро. На 13 ноември обаче избяга в Унгария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В деня на голямото пазаруване: Купуват ли се книги?
В деня на голямото пазаруване: Купуват ли се книги?
Напрежението между Сърбия и Косово ескалира след въведените мита
Напрежението между Сърбия и Косово ескалира след въведените мита