НОВИНИ

Външните министри от ЕС с обща позиция за Сирия

В момента външните министри от ЕС изработват обща позиция за Сирия. Съюзът няма да инвестира средства за възстановяването на страната, докато няма напредък политическият процес за постигане на траен мир. От Люксембург разказва специалния ни пратеник Деси Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:37, 16.04.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Посоката, в която върви процесът за Либия, е на масата за преговори. Европейските външни министри вече изготвиха своята обща позиция и в нея се казва, че решението за Сирия не е военно, а именно възстановяване на преговорите в рамките на т.нар Женевски процес, т.е под егидата на ООН.

Това, което те записаха в своето заключение за ударите през този уикенд, е че ЕС проявява разбиране и това са удари, които са насочени не към режима на Асад , а към конкретни цели, свързани с употребата и съхранението на химически оръжия. Нещо,което е недопустимо. Освен за възстановяването на процеса в Женевски процес е, много се говори, че трябва да се възстанови достъпа до хуманитарни организации към Сирия. Първото, което трябва да се случи в Сирия, е спиране на огъня, след това допускане на хуманитарни организации, създаване на временно правителство и в по-далечна перспектива, разбира се, провеждане на избори.

Оценката на външните министри беше, че мирният процес не са възможни без Русия. Никой не говори и за санкции срещу Русия.

;
Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: "Всички усилия, това се разбрахме днес да дебата, трябва да бъдат насочени към възобновяване на процеса от Женева и към започване на този политически преход. Постигнахме немалко успехи в борбата с Ислямска държава. В никакъв случай обаче не трябва да сме наивни. Това не е краят и трябва да фокусираме усилията си в борбата с тероризма, но и за плавен политически преход".

Следващата стъпка в този процес е конференция за Сирия, организирана от ЕС и ООН следващата седмица в Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътуващото студио на БНТ2 в Банско
"Пътуващото студио на БНТ2" в Банско
Данъчни от НАП-София излязоха на протест
Данъчни от НАП-София излязоха на протест