НОВИНИ

Външните министри от Г-7 търсят общ подход за Сирия

На среща на върха в Мадрид 7 страни страни от южната част на Европейския съюз определиха като разбираем американския удар срещу авиобаза на режима в Сирия. Заключителната декларация заклеймява като военни престъпления използването на химически оръжия, както от страна на Дамаск, така и от Ислямска държава. Търсенето на общ подход по Сирийския конфликт след химическото нападение от миналата седмица доминира двудневна среща на външните министри от Г-7, която започна в град Лука, Италия. Целта е американкият държавен секретар Рекс Тилърсън да отиде утре в Москва със силни искания към Русия, подкрепени от ключовите съюзници на Вашингтон.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:14, 10.04.2017
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Външните министри от Г-7 търсят колективно аргументи, които да убедят руския президент Путин да се дистанцира от сирийския режим и да помогне за ускоряване на политически преход. Британският представител Борис Джонсън подкрепя въвеждане на допълнителни санкции срещу Москва- позиция, която споделя и Канада. Заради химическото нападение от 4-ти април Джонсън отмени планирано пътуване до Русия. Днес той заяви, че участниците се опитват да дадат ясен мандат на Тилърсън, който да очертае избора пред Москва.

Борис Джонсън - министър на външните работи на Великобритания:
Посланието, което изпращаме на Русия е много ясно: Искат ли да са като залепени за един токсичен режим и вечно да са асоциирани с човек, който обгазява собствения си народ. Или искат да работят със Съединените щати, останалите от Г-7 и страните с подобна позиция по ново бъдеще за Сирия.

Съюзниците на Вашингтон искат да разберат от първа ръка подхода му към Сирия. Въздушният удар по авиобаза на Дамаск беше пряка намеса в конфликта, каквато бившият президент Обама избягваше. Тилърсън отправи силни критики към Москва, че е допуснала химическото нападение с 89 жертви от 4-ти април, но потвърди, че приоритет на страната му остава борбата с Ислямска държава.

Ден по-рано американският представител в ООН заяви, че Сирия не може да се стабилизира докато Асад е президент. Белият дом отхвърли разликата в нюансите на двете позиции като непреднамерена. Преди официалните разговори днес Тилърсън почете паметта на 560 цивилни, убити от нацистите в градчето Сант Ана ди Стадзема през 1944-та година.

Рекс Тилърсън - държавен секретар на САЩ:
Помним събитията от 12-ти август 1944 в Сант Ана и отново се посвещаваме на мисията да държим отговорни всички, които извършват престъпления срещу невинни по света. Това място ще бъде вдъхновение за всички нас.

На срещата няма да бъдат подминати и теми като напрежението около ядрено-ракетната програма на Северна Корея, отношенията с Иран, борбата с тероризма и нестабилността в Украйна. Разговорите са подготовка за срещата на върха на Г-7 в Сицилия в края на май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал на чуждестранните студенти в Русенския университет
Фестивал на чуждестранните студенти в Русенския университет
Служители на Агенцията за борба с градушките готвят гражданско неподчинение
Служители на Агенцията за борба с градушките готвят гражданско неподчинение