Ситуацията в Близкия Изток беше основен фокус в разговорите по време на официалната вечеря снощи на външните министри на държавите членки на НАТО с американския държавен секретар Майк Помпео.

След срещи и с официалните представители на ООН за Сирия и Либия, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева коментира, че не е оптимист реалистичната дата за избори в Либия да бъде 10 декември. Що се отнася до Сирия, тя посочи, че засега изглежда реална перспектива създаването на демилитаризирана зона там и спасяването на 2,5 млн. души мирно население.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Друго важно за Сирия е създаване на конституционен съвет, който ще започне работа по създаването на нова конституция и започване най-после на така желания от всички политически процес, който очакваме. Така че, режимът на Асад трябва да покаже, че това, което е обещал да свърши, ще се свърши в някакво близко бъдеще и отново датата е октомври месец. Тази година имаме 50 години дипломатически отношения с Непал. От 10 години не е имало среща на външните министри на Непал и България - имах много хубава среща с моя колега, поканих го в България, той също ме покани в Непал и му благодарих за помощта, която те също оказаха при издирването на нашия велик алпинист Боян Петров.
Министър Захариева се срещна с първите дипломати на Афганистан, Катар и Непал

Министър Захариева се срещна с първите дипломати на Афганистан, Катар и Непал

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Ню Йорк с колегите си от Афганистан, Катар и Непал, съобщиха от правителст...