НОВИНИ

Външните министри от НАТО подкрепиха Македония за членството в Алианса

Министрите на външните работи на страните от НАТО подкрепиха Македония за бъдещето й членство в Алианса. Това каза българският външен министър Екатерина Захариева в края на двудневната среща на пакта в Брюксел. Генералният секретар на НАТО призова парламента в Скопие да завърши успешно процеса, свързан с присъединяването към пакта. Външните министри от Алианса потвърдиха позициите си, свързани с конфликта между Украйна и Русия и договора за неразпространение на ракети с малък и среден обсег на действие. С подробностите от Брюксел - Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:16, 05.12.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света

НАТО и Европейският съюз имат общ интерес от стабилност на Балканите, каза сред срещата на външните министри генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той припомни, че преговорите за присъединяването на Македония вече са в ход и е важно моментът да бъде използван от властите в Скопие.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: Тази сутрин обсъдихме Западните Балкани. НАТО и ЕС имат споделен ангажимент за Западните Балкани. Обсъдихме напредъка, който Скопие е постигнал по отношение на членството в НАТО. Разговорите за присъединяване вече се водят. Сега зависи от парламента в Скопие да приключи процеса и да използва тази историческа възможност да присъедини страната към Алианса.

Екатерина Захариева съобщи, че външните министри от НАТО са изразили притеснението си от увеличаването на напрежението между Белград и Прищина и са призовали двете страни да се въздържат от провокативни изявления и действия.

Захариева каза, че НАТО следи ситуацията след инцидента между Русия и Украйна, но конкретни действия не са обсъждали. Тя припомни, че след анексирането на Крим сигурността в Черно море е нарушена, но никой не желае ескалиране на напрежението.

По повод ултиматума на САЩ към Русия да започне да спазва Договора за неразпространение на ракети със среден и малък обсег Захариева коментира, че споразумението от 1987 г. е един от стълбовете на сигурността в Европа. Искаме този договор да бъде запазен, но за да стане това, той трябва да се спазва от двете страни, каза българският външен министър.

Екатерина Захариева - министър на външните работи на България: "Ние благодарихме на САЩ, че са усетили притесненията на европейските партньори и отлагат с 60 дни. Знаете, че те от пет години сигнализират, поне над 30 пъти до момента, че имат съмнение за неизпълняване на този договор от страна на Русия. Те отложиха започването на процедурата. Всички призовахме Русия да се върне към договора.

Според Захариева евроепейските и северноатлантическите партньори остават единни в позицията си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи поискаха спешни мерки срещу мръсния въздух в София
Протестиращи поискаха спешни мерки срещу мръсния въздух в София
Николай и Евгения Баневи ще бъдат върнати в България утре
Николай и Евгения Баневи ще бъдат върнати в България утре