Там тя ще се срещне с представители на местната власт и ще присъства на откриването на фестивала „One Love Tour“, посветен на традициите на двете страни.

Посещението на външния ни министър е ден след скандала, който избухна у нас при визитата на македонския президент Георге Иванов.

Министър-председателят отказа да приеме македонския държавен глава и обясни, че няма да намесва българското правителство във вътрешно-политическите дебати в Скопие.

В остро обръщение към нацията ден преди посещението си у нас Георге Иванов заяви, че няма да подкрепи споразумението с Гърция за новото име на Македония и го нарече вредно.

© БТА / АРХИВ
Бойко Борисов и Екатерина Захариева няма да се срещнат с македонския президент

Бойко Борисов и Екатерина Захариева няма да се срещнат с македонския президент

Премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева утре няма да се срещнат с македонския президент, който е на официално посещение в Софи...

​Решен ли е въпросът за новото име на Македония в спора ​ѝ​ с Гърция?

​Решен ли е въпросът за новото име на Македония в спора ​ѝ​ с Гърция?

Решен ли е въпросът за новото име на Македония в спора ѝ с Гърция, както обявиха вчера премиерите на двете страни? Докато Евросъюзът, НАТО и ООН приве...

Ето какво казаха още министър-председателя Бойко Борисов и президентът Румен Радев:

Бойко Борисов, министър-председател: Ние се натикахме днес в скандал, който изобщо не е наш, не ни е нужен, това са нашите братя там. Спорът между Гърция и Македония да си го решат. Към президента Иванов съм се отнасял винаги с огромно уважение. Той знае прекрасно, че единственото, което искаме за Македония е европейска интеграция и влизане в ЕС, влизане в НАТО, просперитет и свързаност. Положихме такива усилия да подпишем Договора за добросъседство, вродената ми скромност пречи да кажа, че поколение политици преди мен не го направиха.
Румен Радев, президент на Р България: Когато призоваваш другия да води диалог, ти самият не трябва да бягаш от него. И се надявам нашите приоритети за Западните Балкани да не се сведат само до прегръдките, а трябва да покажем лидерство и отговорност в трудни моменти, а не да абдикираме от проблемите.