НОВИНИ

Външният министър Даниел Митов се срещна с Франк-Валтер Щайнмайер

България е изключително надежден партньор на Европейския съюз в опазването на външните граници на съюза. Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след срещата си с българския първи дипломат Даниел Митов в Берлин. Двамата обсъдиха бежанската криза и ситуацията в Сирия и Либия и подчертаха важността на общите европейски действия за справяне с миграционните проблеми, особено що се отнася до защитата на външните граници.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева оператор: Илия Иванов
19:02, 13.04.2016
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

След среща на 4 очи, продължила близо час, двамата външни министри бяха единодушни, че подписането с Турция споразумение вече дава резултат и броят на бежанците намалява значително. И Даниел Митов и Франк-Валтер Щайнмайер акцентираха обаче върху важността на съвместните европейски политики по охрана особено на външните границите.

Даниел Митов - министър на външните работи: "Има един такъв израз, че който контролира границите си, контролна бъдещето си. Там трябва да е нашият фокус. Всякакви игри на обвинения вътре в рамките на ЕС са непродуктивни и напълно излишни. Трябва да бъдем заедно и да намираме общи решения".

В отговорна на въпрос на "По света и нас", д-р Щайнмайер беше категоричен, че България винаги би могла да разчита на германска и европейска помощ за охраната на границата си, но подчерта, че на този етап такава не е поискана.

Франк-Валтер Щайнмайер - министър на външните работи на Германия: "Профилактично обаче съм много доволен, че България не е преминала на страната на онези, които действат по модела всеки да се пази сам за себе си. Напратив - работи съвместно с нас в духа на съхраневането на шенгенското пространство, което означава колкото може по-добре да пазим своите външни граници. Това бе философията, която ние преследвахме, когато настоявахме за финансова помощ за охраната на гръцката граница и на чиято основа се проведоха успешно преговорите с Турция".
;

Франк-Валтер Щайнмайер похвали страната ни и за напредъка на реформите особено в сферата на правосъдието, борбата с корупцията и и организираната престъпност".

Германия е и ще продължи да бъде сред водещите инвеститори в България, заяви още германският външен министър. А Даниел Митов, когото нарече свой скъп колега и приятел, Щайнмайер поздрави сърдечно за това, че съвсем наскоро стана баща.

В Берлин министър Митов изнесе днес и лекция пред германското дружество по външна политика и се срещна с членовете на комисията по европейски въпроси в германския Бундестаг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работилница за родители в Гоце Делчев
Работилница за родители в Гоце Делчев
Президентът награди китайския посланик
Президентът награди китайския посланик