След официални срещи днес с президента Румен Радев и с вицепремиера Екатерина Захариева, външният министър на Черна гора Сърджан Дарманович заяви, че резултатите от българското председателство вече се виждат много добре, защото в много кратък срок европейската перспектива на Западните Балкани се е очертала като реална и положителна възможност. Развитието на двустранното сътрудничество, както и отношенията с Русия бяха също сред акцентите в днешните разговори.

Като особено важен успех на Българското председателство министър Дърманович подчерта факта, че се постигат добри резултати в много неблагоприятна глобална обстановка, а връщайки фокуса върху Западните Балкани и тяхната европейска интеграция, България дава надежда за бъдещето на целия регион. Той благодари за експертната ни и политическа помощ.

Сърджан Дарманович - министър на външните работи на Черна гора: България е един от нашите най-лоялни партньори по време на пътя ни към ЕС. Като се има предвид, че сме включени в стратегията за развитие до 2025 г. като един от най-добрите кандидати за членство, съм сигурен, че със съвместни усилия ще можем да постигнем необходимите резултати дори и по-рано.

Вицепремиерът Екатерина Захариева посочи Черна гора като добрия пример от страните от Западните Балкани и поздрави правителството на страната за реформите, които прави. Тя отбеляза, че ако продължава да работи така всеотдайно, 2025 г. е съвсем реална дата за членство на Черна гора.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Европейската перспектива е това, което мотивира държавите в региона да се опитват да подобряват двустранните отношения, посочи още Захариева.

В двустранен аспект двамата министри се договориха за разработването на съвместни туристически маршрути за туристи от далечни дестинации. Обсъдено бе и сътрудничеството на двете страни в икономическата и военната сфера.

В отговор на журналистически въпрос за позицията на двете страни по случая "Скрипал", Захариева заяви, че страната ни е изразила своята солидарност с Великобритания във всички възможни световни институции, но позицията на българското правителство към този момент остава непроменена и няма да се пристъпва към експулсиране на дипломатите ни в Русия. Черногорският ѝ колега посочи, че независимо какъв е случаят, дали Русия е използвала или стои зад производството на химическото вещество, използвано срещу Скрипал и дъщеря му, трябва да поеме отговорност за инцидента. Затова и Черна гора е взела решение да експулсира своя посланик.

© Христо Касабов / БТА