Министърът на външните работи на Холандия днес подаде оставка заради лъжа. Халбе Зейлстра години наред е твърдял, че през 2006 година е присъствал на среща в дачата на руския президент Путин, на която са се обсъждали планове за създаване на "Велика Русия", включваща Беларус, Украйна и балтийските държави. Сега се оттегли от поста с думите - "живеем в страна, в която истината има значение."

Дани: Още за скандала от кореспондента ни Десислава Апостолова.

© БТА
Халбе Зейлстра, министър на външните работи на Холандия в оставка: Това е най-голямата грешка в 11-годишната ми политическа кариера и затова не виждам друга възможност освен да подам оставката си.

Това каза със сълзи на очи Халбе Зейлстра в парламента, а премиерът Рюте го прегърна. Преди дни стана ясно, че първият дипломат години наред, вкючително и на партийни конгреси, е разказвал за среща през 2006 година, на която Путин е обсъждал плановете за създаване на "Велика Русия".

Вчера Зейлстра призна, че е излъгал, но го е направил, за да запази самоличността на източника си - служител в енергийния гигант "Шел", който в действителност е бил на срещата. И там наистина са се обсъждали въпросните планове.

Утре Зейлстра трябваше да замине за Москва, за да се срещне очи в очи с руския си колега Сергей Лавров. Отношения между Русия и Холандия са изострени пред последните години заради самолетната катастрофата над Украйна пред 2014 година, в която загинаха много холандски граждани.

Руското посолство в Холандия излезе с декларация и нарече "фалшиви новини" твърденията на Зейлстра за руски план за създаване на "Велика Русия". Премиерът Рюте подкрепи съпартиеца си, но Зейлстра заяви, че доверието в поста външен министър на Холандия е поставено на карта и сам се оттегли от поста.