За първи път от 38 години насам у нас е външен министър на Мароко. Той днес се срещна с премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева, както и с шефовете на ДАНС и Държавната агенция "Разузнаване". В специално интервю за "По света и у нас" първият дипломат на кралството отхвърли плановете на ЕС за приемни центрове, в които да се настаняват мигранти. Той заяви готовност за преговори по мигрантския проблем, но в глобален мащаб, в рамките на Организацията на обединените нации.

Мароко се превърна в най-важната транзитна държава за мигранти към Европа. Правителството в Рабат отхвърля възможностите за диалог с ЕС, стана ясно от думите на външния министър Насер Бурита. Докато вътрешните министри от общността заседават днес и утре във Виена в търсене на изход от мигрантската криза, той попари надеждите за диалог.

Насер Бурита, външен министър на Мароко: Мароко ще е домакин през декември на най-голямата среща за миграцията. Тя ще е финансирана от ООН и ще даде възможност на много държави да развият нова концепция за миграцията. Тя трябва да се дискутира в глобален контекст. Решение на проблема трябва да се търси не като всяка държава гледа от своя ъгъл. Става въпрос за глобално предизвикателство и не трябва решението му да бъде едностранно.

Първият дипломат на кралството е категоричен, че само 13% от миграните към Европа идват от Африка. Затова препоръча на ЕС да се погрижи за останалите 87%.

© БТА