В специално интервю за БНТ министърът на външните работи на Румъния Теодор Мелешкану обяви, че страната му обмисля възможността заедно с България да постави в Брюксел на гласуване въпроса за влизането в Шенген. Според него това още не е било обсъждано с българската страна, но трябва да се направи нещо, защото и двете страни отдавна са изпълнили критериите по Шенгенското споразумение и проблемът е политически.

Вижте във видеото цялото интервю на Цветана Кръстева и Атанас Атанасов.

Теодор Мелешкану, министър на външните работи на Румъния: Дефакто Румъния и България напълно участват в Шенгенската зона, на практика прилагаме всички правила, пазим сигурността на външните граници на Европейския съюз, сътрудничим с всички други страни. ...За нещастие проблемът за нас е политически, не технически. Засега изглежда, че някои страни все още обмислят възможността за обвързване на Шенгенското споразумение с механизма за наблюдение, прилаган върху България и Румъния по повод правосъдните реформи и борбата с корупцията. Какво можем да направим? .... заедно с България, можем да обмислим възможността да отидем в Брюксел и да кажем - нека да гласуваме по въпроса, нека да видим кой не е съгласен и поне ще знаем какво да правим по-нататък.

БНТ: Къде точно трябва да се гласува, според вас?

Теодор Мелешкану, министър на външните работи на Румъния: В Съвета на Европейския съюз или във всяка друга институция... Смятаме да предприемем нещо, защото не може въпросът с Шенген да бъде протакан през годините. Длъжни сме да направим нещо, за да имаме реакция.