НОВИНИ

Външният министър на Саудитска Арабия на посещение у нас

В последните месеци контактите между България и Саудитска Арабия са изключително интензивни. Това е мнението на външните министри на двете страни. Адел Бин Ахмед Ал-Джубейр е на посещение у нас и разговаря освен с Екатерина Захариева, също и с президента и премиера.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:19, 21.02.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Екатерина Захариева и Адел Ал-Джубейр са обсъдили възможностите за съвместни проекти в строителството на инфраструктура, IT сектора, земеделието, енергетиката,както и обмяна на опит в роботиката.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Бях забравила, че първият робот София е саудитски гражданин.Наистина, много са темите в сферата на икономиката и туризма, инвестициите в туризма, по които можем и трябва да работим заедно.
Адел Бин Ахмед Ал-Джубейр министърът на външните работи на Кралство Саудитска Арабия: Това е моята първа визита във вашата прекрасна страна, но съм убеден, че няма да е последна. Имаме много какво да си кажем. Имаме планове за бъдещето.
;

България и Саудитска Арабия са част от глобалната коалиция за борбата с Ислямска държава, подчерта Захариева. Двамата външни министри са обсъдили и сътрудничеството срещу тероризма и мерките за изкореняването му.

Постигането на дългосрочна стабилност в Близкия Изток и насърчаването на политическия диалог и разбирателството в региона, беше акцент от разговора на Адел Ал-Джубейр с президента Румен Радев.

Премерът Борисов е подчертал, че очаква конкретни договорености да бъдат постигнати при бъдещото посещение на принца Мохамед Бин Салман Бин Абдулазиз Ал-Сауд, по чиято подготовка двете страни работят активно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 700 фирми от 33 държави участват в шест специализирани изложения в Пловдив
Над 700 фирми от 33 държави участват в шест специализирани изложения в Пловдив
Какъв е интересът на Русия в Сирия
Какъв е интересът на Русия в Сирия