На историческа първа официална визита у нас на судански външен министър между външните министрества на България и република Судан, беше подписан меморандум за разбирателство.

© БТА

След това вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви пред суданския си колега Ибрахим Гандур, че българското правителство ще работи за разширяване на сътрудничеството между нашата страна и Судан. Селското стопанство, минната индустрия, производството на храни и високите технологии са само част от сферите, в които двамата министри видяха потенциал за бъдещи търговско-икономически контакти.

Над 3000 суданци са завършили висшето си образование в България посочи министър Гандур и заяви,че много от тях работят на ръководни позиции в страната му.

Министър Захариева изрази благодарност за усилията,които полага Судан в борбата срещу тероризма и нелегалния трафик на хора. Европейският съюз разполага с много програми, които могат да подпомагат региона на Африка в тази посока, посочи още тя. В началото на следващата година, като председателстваща ЕС, България ще може да насочи вниманието на съюза към проблемите на Африка пък подчерта Ибрахим Гандур.

© БТА