Преди изявлението на сръбския президент Александър Вучич, депутатът от неговата партия Милован Дрецун заяви, че България участва в хибридни атаки срещу Сърбия. Според него, българската страна може да има роля в заснемането и разпространението на записа, в който се вижда как руски разузнавач предава суми пари на сръбски полковник от запаса. Часове след това Министерството на външните работи извика сръбския посланик у нас за обяснение.

След срещата от Външно не дадоха повече информация какви обяснения е дал сръбският посланик. Оттам още вчера заявиха, че изявленията на Дрeцун не са в духа на двустранните отношения.

Вицепремиерът Екатерина Захариева определи твърденията на Милован Дрецун като откровени нелепици, а другият вицепремиер Красимир Каракачанов - като откровени неистини, които целят да въвлекат името на България за разрешаването на вътрешнополитически проблеми в Сърбия.

Каракачанов посочи, че твърденията на Дрецун не отговарят на реалността.

Красимир Каракачанов, вицепремиер по сигурността и министър на отбраната: Четох обвиненията, то едва ли не е някакъв заговор. Това, че Сърбия има проблеми, те са видни, не означава, че България трябва да бъде изкупителна жертва и да бъде патица за отвличане на вниманието от вътрешните проблеми в Сърбия. Такива неща, за които говори сръбският депутат, няма.

Българската връзка в шпионския скандал е продукт на опитите на определени кръгове в Сърбия да съсипят българо-сръбските отношения, смята офицерът от запаса полковник Иван Пенков, който е бивш заместник-директор на военното разузнаване.

О. з. полк. Иван Пенков, бивш зам.-дир. на служба "Военна информация": Тук се атакува нашата принадлежност към НАТО и ЕС.

Целта на Дрецун - да се създаде впечатление, че атакуваме традиционно добрите сръбско-руски отношения.

О. з. полк. Иван Пенков, бивш зам.-дир. на служба "Военна информация": Русия винаги са поддържали между 50 и 100 разузнавачи са държали в Белград. Тези разузнавачи не стоят със скръстени ръце и тяхната Агенция за военна сигурност, тяхното военно контраразузнаване, знае много добре какво правят руските разузнавачи там.

Георгий Клебан не е правил опити да вербува сръбски военни, според Пенков.

О. з. полк. Иван Пенков, бивш зам.-дир. на служба "Военна информация": Такива суми се дават на вербуван, той е утвърден източник, той е предоставял информация и му се предоставя сумата за възнаграждение.

Според полк. Пенков, Милован Дрецун има опит в сферата на националната сигурност и експлоатира темата, редовно намесвайки името на България: като тезата му, че България, Северна Македония, Хърватия и Германия имат общ разузнавателен център в Скопие за хибридно въздействие върху Сърбия.

О.з. полк. Иван Пенков, бивш зам.-дир. на служба "Военна информация": Аз не вярвам, че ще има премиер и разузнавателна служба в България, която ще се заеме с такава задача - да доказва на сърбите, че и те са разузнавани от Русия. - 10:01

Според полковник Пенков, руският шпионин ще бъде изгонен, скандалът - забравен, а българо-сръбските отношения ще останат добри.