Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пътуващи или пребиваващи на територията на Тайван, да следят актуалната обстановка и да се придържат стриктно към указанията на местните власти връзка с приближаването на тайфуна "Мария".

Очаква се той да връхлети северната част на острова още днес и да предизвика проливни дъждове. Според прогнозите, тайфунът ще продължи да се движи със скорост 30 км/час в посока североизток, като се очаква в ранните часове на 11 юли 2018 г. да премине над североизточната част на Тайван и да достигне провинция Джъдзян.

Очакват се значителни валежи и в югоизточната част на провинция Джъдзян и в североизточната част на провинция Фудзиен. С придвижването си в посока северозапад, тайфунът постепенно ще отслабва.

Съгласно информация от местните медии има затруднения при всички видове транспорт. В рамките на днешния ден са били отменени над 280 международни и вътрешни полети.

Същевременно е в сила и оранжев код за горещини в районите Хуайлиен и Тайтун. Местните власти препоръчват да не се организират масови събирания на открито или закрито, да не се работи на голяма надморска височина и да се създаде добра организация по укрепване на пристанищата.

Желателно е и да се намали до минимум движението на плавателни съдове в регионите, за които важат предупрежденията, както и да се гарантира, че деца и възрастни се намират на сигурно място.

За допълнителни въпроси наши сънародници могат да се обръщат към посолство на България в Пекин, Китайска народна република на телефони: +86 10 6532 1946; +86 10 6532 1916; дежурни телефони в извънработно време: + 8610 6532 1916; + 8610 6532 1946.