НОВИНИ

Външно ще мобилизира целия си ресурс за успех на Бокова

С писмо до ООН българското правителство официално номинира генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за поста генерален секретар на ООН. Писмото беше изпратено в централата на организацията в Ню Йорк вчера с подписа на външния министър Даниел Митов в потвърждение на решение на кабинета Орешарски от 2014 година. По думите на Митов моментът за българската номинация е бил избран като стратегически най-подходящ.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:18, 10.02.2016
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Външният министър заяви, че министерството му ще мобилизира целия си ресурс в името на успеха на кандидатурата на Ирина Бокова. Ще бъде назначен и специален екип, който да работи по темата с бюджет, който ще бъде обявен допълнително.

- Според вас закъсняла или не е тази кандидатура в този момент, средата на февруари?

Даниел Митов - министър на външните работи: "В никакъв случай не е закъсняла, самото писмо с искане за номинации е от края на декември месец, така че няма никакво закъснение. Тепърва, въпрос на тактика е и с такива номинации не може да се закъснява да ,но не може и да се избързва,сега в момента определени кандидати изчакват, за да видят точно какво ще се случи и се позиционират .Въпрос на политическо позициониране в международен план".

Министър Митов заяви, че другата българка, коментирана от месеци като възможен кандидат за високия пост - еврокомисарят Кристалина Георгиева никога не била заявявала официално пред правителството, че има намерения да изостави работата си в Еврокомисията.

В официално заявление до българските медии Ирина Бокова, която е на посещение в Америка заяви днес, че за нея е голяма чест да бъде номинирана за български кандидат за генерален секретар на ООН. Тя благодари на правителството за подкрепата, която по думите ѝ е дошла в ключов момент и за оказаното ѝ доверие.

;

РЕАКЦИИ В ПАРЛАМЕНТА:

За социалистите обявяването на кандидатурата ѝ е закъсняло, според управляващите пък е номинация с шансове за успех. От Реформаторския блок определиха кандидатурата на Бокова като "катастрофално неподходяща."

Джема Грозданова - председател на Комисията по външна политика в НС, ГЕРБ: "Аз не смятам, че номинацията е забавена, мисля, че навреме е направена. Надяваме се да направим една добра кампания, която да завърши с положителен резултат."

Гроздан Караджов - депутат от ПГ на РБ: "Става въпрос за кандидатура, която много раздели и поляризира обществото и това не може да бъде кандидатура, която България да излъчи, очевидно, че обществото не я излъчва единно".

Михаил Миков - председател на БСП - лява България: "Положително, чудесно, макар и закъсняло, сега правителството трябва да ангажира нашите посланици за усилена работа, за да може България да постигне един много добър резултат."

Алиосман Имамов - депутат от ПГ на ДПС: "Мога да кажа, че от всички кандидати за този пост, имам предвид български кандидати, тя отговаря най-добре на изискванията за този висок пост."

Мариана Тодорова - говорител на ПГ на АБВ: "Тя е изключителен дипломат и защото е част от системата, доста разпознаваема, с възможност да бъде подкрепена от всички страни в съвета за сигурност без да се наложи вето, консенсусна фигура".

Валери Симеонов - съпредседател на ПГ на Патриотичния фронт: "Не мисля, че е най-доброто решение, но по принцип ще подкрепя, защото трябва да има българска кандидатура и естествено трябва да се гони максимално ефективната кандидатура".

Десислав Чуколов - депутат ПГ на Атака: "България трябва винаги да има ясна и категорична позиция, която изхожда от националния интерес, а именно кой кандидат има повече шансове. Ясно е, че е Бокова, нямаше за какво да чакаме и да губим толкова време".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Технологии: Три български проекта се борят за награда от 1 млн. $
В "Технологии": Три български проекта се борят за награда от 1 млн. $
НАП проверява списъка с политици, магистрати и фирми с влогове и кредити в КТБ
НАП проверява списъка с политици, магистрати и фирми с влогове и кредити в КТБ