Външното ни министерство обвини руското министерство на външните работи в подмяна на историческите факти. Острата реакция беше предизвикана от изявление на говорителя на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова, според която съветската армия е спасила българските евреи по време на Втората световна война. Коментарът й беше по повод графити върху паметника на съветската армия в София с текст "100 години ционистка окупация", които вече са изчистени.

Надписът "100 години ционистка окупация", появил се на паметника на съветската армия в София на 31 октомври, вече е почистен от столичната община. В Москва обаче той отекна в министерството на външните работи, което обичайно коментира състоянието на паметниците, свързани с руската и съветска история зад граница.

Говорителката на министерството Мария Захарова изрази възмущение от "поредното оскверняване на паметника" и допълни, очевидно обърквайки историческите факти:

Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия: Този инцидент е особено циничен в светлината на това, че в годините на Втората световна война депортацията на евреите от България беше предотвратена благодарение на нашите войни, като по този начин са спасили около 50 000 души от неминуема гибел.

В София министърът на външните работи Екатерина Захариева изрази недоумение от руския коментар и изрази надежда, че е станало недоразумение.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Нека да припомним историята - опитите за депортация започват 40-та година, 41-ва, 43-та, в началото се спират с много силната подкрепа на българския народ, църква и депутати. Нека да припомним, че тогава Червената армия не е била в България изобщо, и нека да припомним, че за съжаление след 44-та година Народният съд осъжда 39 от депутатите, които са подкрепили декларацията на Пешев, част от тях на смърт, самият Пешев на 15 години затвор.

В специално изявление външното ни министерство обвини Москва в опит за подмяна на историческите факти, което вреди на каузата за борбата с антисемитизма, расизма и нетолерантността.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Аз съм против оскверняване на всички паметници. Паметниците трябва да се пазят, така че също не е приятно това и надписа, който са написали. Ние помним историята си. Това е един от най-големите успехи на българските депутати, на българската църква, българската общественост, на българския народ преди всичко.

Засега не е известно кой и по какъв повод е поставил надписа на паметника, чието съдържание беше осъдено както от министерството на външните работи, така и от еврейски обществени организации у нас. Може да се предполага, че инцидентът е свързан със 100-годишнината от подписването на Балфурската декларация, с която Великобритания изразява готовност да създаде в Палестина дом за евреите.

Що се отнася до Мария Захарова, това не е първият случай, в който тя бърка исторически факти. Само преди дни в ефира на руска национална телевизия, в което се дискутираше лобизма в Америка, Захарова обяви, че Осама бин Ладен е бил приеман от Хилари Клинтън в Белия дом и се позова на снимки, които отдавна бяха обявени за фалшиви.