НОВИНИ

Внучката на Чаплин пред БНТ: Ако работиш здраво, всичко е възможно

Популярната британска актриса и кинопродуцент Кийра Чаплин, която е потомък на легендарна фамилия, е в България за да журира кино-литературния фестивал "Синелибри". Кийра Чаплин даде специално интервю за БНТ.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
18:30, 13.10.2017
Чете се за: 02:15 мин.
Още

Ден без смях е пропилян ден. Доста заразяващи думи - така ли започвате деня - с голяма усмивка?

Не. Аз съм доста сърдита сутрин. Когато се събудя ми трябва поне един час, без да говоря с никого, да си изпия първото кафе. И после се усмихвам. Но се опитвам. Опитвам се да бъда позитивна. Философията, която се крие зад това е - каквото и да се случи, се усмихвай. Това прави нещата по-малко тежки. Понякога е трудно, но се учи - да бъдеш позитивен, да се усмихваш и да не се взимаш прекалено насериозно.

Второто ви име е Sunshine. Може би това е някакъв житейски код в тази посока?

Да. Може би затова майка ме нарича така понякога.

Бяхте в България преди 10 години. Имаше ли нещо, което ви накара да се усмихвате, да сте малко по-щастлива?

Прекарах фантастично. Имаше доста работа, а не бях за дълго тук. Но си спомням града, някои красиви места и интересни нощни клубове.

- Какво ви прави щастлива?

Приятелите, смехът, доброто вино и храна. Обикновените неща.

А филмите - специално място ли имат?

Да, обичам филмите. Обичам и телевизията, която напоследък става страхотна. Хубавите книги. Изобщо обичам да се забавлявам.

Тук сте за фестивал "Синелибри". Какво си помислихте, когато ви поканиха - за това партньорство на книги и кино?

Харесва ми. Защото обичам да чета. Хубаво е, когато една страхотна книга се пренесе подобаващо на екрана. Дава възможност да видиш героите на големия екран и да се потопиш още веднъж в историята, на следващо ниво. Мисля, че идеята е страхотна.

Разочаровала ли ви е някоя адаптация?

Има някои. Но не ми се иска да ги споменавам. Малко са. Да бъдем позитивни.

Коя книга е на нощното ви шкафче?

Чета една стара класика, която мисля, че може да се пренесе в страхотен филм. Това е "Последният еднорог". Според мен може да се направи вдъхновяваща адаптация, която да постигне успеха на "Властелинът на пръстените".

Автобиографията на Чарли Чаплин е сред любимите ми книги. Накара ме да обичам киното. При вас кой беше първият урок от тази книга?

От книгата и изобщо от целия му живот - ако вярваш в себе си и вървиш напред, независимо дали другите си мислят, че е лудост, да не допускаш негативността на другите да те преборва. Ако работиш здраво, всичко е възможно.

Ако можете да върнете времето назад, в кой филм на Чаплин се виждате?

Бих изиграла ролята в "Светлините на града" - на сляпото момиче. Много красива роля. Харесвам и Полет Годар в "Модерни времена". Но най-много харесвам "Светлините на града" и "Циркът".

Може ли малкият човек, като героя на Чаплин да достигне големите неща?

Интересно е, ако го проследиш от първите филми, до по-късните истории. Той доста еволюира. В началото е малко по-лош, но постепенно става по-романтичен. Но винаги е позитивен, каквото и да му се случва.

Тежко ли е да си наследник на Чарли Чаплин и Юджийн О'Нийл?

Не. Аз не мисля много за това. Много съм щастлива и съм голям почитател на тяхното творчество. Така се е случило, аз съм част от тази фамилия. Но това ме прави щастлива.

Какво бихте искали да продължите от тяхно име?

Направих телевизионни предавания, свързани с тях. А сега се фокусирам върху хотелите "Чаплин". Първият ще бъде във Флорида. Опитвам се да намеря нови начини да опазя това, което си е отишло. Хотелът няма да е като музей с малкия човек и така нататък. Когато пристигнете, ще се потопите в Холивуд и в дома му, да се усети неговата личност. Ще се скриете, както той се е скрил през 20-те години в Холивуд.

Подкрепяте независимите филми. Защо вярвате в тях?

Защото младите таланти трябва да започнат от някъде. Много е трудно за младите режисьори филмът им да бъде видян и да заинтригува хората. Защото, както знаете, големите студия са монополисти и непрекъснато рекламират продукциите си. Много трудно е за младите режисьори, а правят доста добри неща.

А музиката къде остана? Записвахте песни...

Да. Обичам да опитвам различни неща. Особено когато бях млада. Когато ми предложат нещо такова си казвам - защо да не опитам? Обичам предизвикателствата, креативността и да работя с различни хора. Страхотно е, когато се получи, ако не - може да опиташ пак.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици декорираха екокъщички за птици в Софийския зоопарк 
Ученици декорираха екокъщички за птици в Софийския зоопарк 
Специалисти обсъдиха мерки срещу агресията на форум край Варна
Специалисти обсъдиха мерки срещу агресията на форум край Варна