НОВИНИ

Водата на язовирите в община Хайредин спада

Частично бедствено положение беше обявено снощи в общините Хайредин и Мизия, след като преливника на язовир "Рогозен - 1" се разруши. Всички служби цяла нощ бяха на крак, за да не се повтори кошмарът в Мизия от 2014 година. По нареждане на премиера Борисов на място отиде и вътрешният министър Румяна Бъчварова. Ситуацията е овладяна, каза пред нашата камера кметът на община Хайредин Тодор Алексиев.

Николай Минков
от Николай Минков
12:11, 08.05.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Кметът на община Хайредин Тодор Алексиев заяви, че ситуацията постепенно се нормализира. Мерките, които са предприети дават резултат и водата е започнала да спада. След като се достигне кота на водата, която да не прелива през преливника на язовира, ще започне засипването със скална маса, за да се обезопаси от бъдещи преливни вълни.

Обезопасяването е необходимо не само заради гр. Мисия, но и заради селата, които се намират в района Ботево, Бързина, Крушовица и Липница.

Като превантивни мерки са евакуирани 14 души от село Бързина и 8 души от село Ботево.

Повече за драматичната нощ вижте в репортажа на Илияна Минковска.

Още през февруари е установен дефект в преливника и е имало предписания нивото на язовира да бъде намалено на 50 процента. Кметът заяви, че тъй като в общината имат опит с високи води, по свое решение са го поддържали пълен на 30 процента.

Главен инспектор Кирил Василев от пожарно-аварийна безопасност успокои, че в рамките на деня ще успеят да понижат нивото под кота преливник.

Още за ситуацията в община Хайредин вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оспорвана битка между Михаил Миков и Корнелия Нинова
Оспорвана битка между Михаил Миков и Корнелия Нинова
СПОРТ ТОТО пуска нова игра с рождени дати
СПОРТ ТОТО пуска нова игра с рождени дати