Граждански организации заплашиха с протести и с оставка председателя на КЕВР Иван Иванов, ако допусне цената на водата в София да скочи с 18% от 1 март или с 34 стотинки повече за кубик. Новата цена е заложена в 4-годишния бизнес план на "Софийска вода", предизвикал бурен дебат по време на днешното му обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране. Срещу повишението се обявиха от Столичната община и от Столичния общински съвет.

Повече от три часа и половина продължиха разгорещените дискусии върху предложената от "Софийска вода" цена на водоснабдителната услуга.

Тя предвижда от следващия месец столичани да плащат по 2,16 лв. за кубик, а не както досега - 1,82 лв.

Според предложените разчети, ВиК-услугата ще продължи да се повишава плавно, като през 2021 г. увеличението ще достигне 47% от сегашната цена или 2.69 лв. за кубик.

Гражданските организации категорично отхвърлиха предложените цени.

Емил Георгиев - изп.секретар на Федерацията на потребителите: "Ако продължавате с тази тенденция, капка по капка да задоволявате исканията на монополистите, скоро време ще бъдете свидетели на инициатива от страна на Федерацията на потребителите да ви искаме вашата оставка. И ви уверявам, че скоро време тази социална търпимост на софиянци ще разберете пред прозорците на КЕВР".

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че още на 24 ноември Столичният общински съвет е приел решение срещу готвеното увеличение на водата, което е депозирано в КЕВР.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: "Столичният общински съвет изпрати своевременно своята позиция и там е казано ясно, че смятаме, че не е обосновано искането за сериозно увеличения на цената на водата".

Фандъкова посочи, че е поискала от КЕВР проверка на всички параметри, заложени от "Софийска вода" като фактор за повишаване на цената.

От водоснабдителното дружество обясниха, че поскъпването е заради необходимостта от средства за инвестиции, ремонт и поддръжка на мрежата.

Арно Валто - изп. директор на „Софийска вода": "Искаме да намалим загубите с 20 млн. куб. метра и имаме намерение да инвестираме близо 200 млн. лв. през следващите 5-години. Имаме 600 хил. клиента и 1 400 000 водомера - няма как да сме перфектни".

Председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че имал предложения чрез социални мерки да се намали ефектът от поскъпването. Те обаче първо трябва да се гласуват от парламента.

Иван Иванов - председател на КЕВР: "Регулаторът предложи да се въведат помощи за тези домакинства, които са социално слаби. Да се въведат две тарифи при отчитане на водата. Първата, по-ниска , за необходимите нужди за всеки един жител".

Окончателното решение за цената на водата в София ще бъде взето на 28 февруари. Предстои КЕВР да разгледа бизнес плановете на останалите ВиК дружества в станата. В някои общини готвеното поскъпване е близо 30%.