НОВИНИ

​Водата във Велинградско вече може да се пие

Нивото на естествения уран е над допустимото само при един водоизточник в района - "Легоринец" и този каптаж не се използва. Последните изследвания на водата в Хасково също показват, че няма уран над допустимото. Чакат се резултати за алфа активността, от които ще стане ясно дали водата е безопасна за пиене. Днес правителството отпусна близо 2 милиона лева за 8 нови сондажа за питейна вода в района. Парите са от резерва за непредвидени или неотложни разходи за тази година.

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 10.05.2017
Чете се за: 00:25 мин.
У нас
Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Почти 2 милиона лева, 1 милион 930 хиляди лева, са трансфер към общината, за да може максимално бързо да се дублират тези 8 кладенеца от доказани към момента "здрави водни тела", тоест с параметри в допустимите стойности - и като уран, и като алфа активност. И така в краткосрочен план да подсигурим качественото питейно водоснабдяване в Хасково.
Нено Димов, министър на околната среда и водите: При всички положения тези 2 милиона лева са, за да се реши проблемът в момента. Те не водят до трайно решение на проблема. Дълготрайно решение на проблема трябва да се намери, но сега имаме спешен въпрос - трябва спешно да решим въпроса - хората да нямат режим на водата и да пият качествена вода.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Вълчев: Спокоен съм за образованието
Даниел Вълчев: Спокоен съм за образованието
Транспортната комисия прие програмата за чистотата на атмосферния въздух в София
Транспортната комисия прие програмата за чистотата на атмосферния въздух в София