Водещи световни финансисти и банкери предупредиха за опасността от протекционизъм. На индонезийския остров Бали започнаха традиционните годишни срещи на Международния валутен фонд и Световната банка.

Към предупрежденията на експертите от тези организации се присъедини и Световната търговска организация. Ефектът върху световната икономика от търговските войни несъмнено ще бъде негативен, казват специалистите, и призовават за деескалация на напрежението в търговските отношения между двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай.

Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ: Трябва да работим заедно за деескалация на текущите търговски спорове. И въпреки че е изкушаващо да мислим за тази перспектива като невъзможна, съм обнадеждена. Защото има ясно изразено желание за подобряване и разширяване на търговията.
Роберт Азеведо, генерален директор на СТО: Всички знаем какви са рисковете от ескалацията, рисковете за икономиката, за търговската система, която ще умножи икономическите рискове за дълъг период от време. Не можем да позволим това да се случи! Имаме нужда от търговията и от търговската система, за да има пълноценен растеж.