НОВИНИ

Водите в Галилейското езеро спаднаха до най-ниското си ниво от век насам

Водите на Галилейското езеро, по които се смята, че е вървял Исус Христос, достигнаха най-ниските си нива от един век насам, предупреждават израелски учени. Това се дължи на четирите поредни години на недостиг на валежи, коментира Амир Гивати от израелската служба по водите.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:38, 07.03.2017
Чете се за: 00:31 мин.
Още
водите галилейското езеро спаднаха ниското ниво век насам

„Ситуацията е сериозна... Езерото стигна до най-ниските си нива от век“, посочи той. В момента водите на езерото се намират на 20 см под смятания за допустим от експерти минимум. Според Гивати сушата, която засегна целия Близък изток, се е отразила на земеделието, околната среда и дивите животни в региона.

До голяма степен останалата част от Израел е била пощадена от сушата благодарение на петте централи за дестилиране на морска вода, построени по средиземноморското крайбрежие. Те изпомпват пречистена вода до вътрешността на страната, с изключение на територията в Северен Израел, която се предполага, че трябва да се подхранва от Галилейското езеро. Три четвърти от питейната вода в страната идва от тези дестилерии.

Галилейското езеро се разпростира на около 160 кв. км и се намира на 200 м под морското равнище. Освен като източник на питейна вода, то е и важно място за поклонения както на евреи, така и на християни – те вярват, че тям Христос е извършил редица чудеса, включително и това да върви по вода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уловиха торнадо над Канзас (ВИДЕО)
"Уловиха" торнадо над Канзас (ВИДЕО)
Над 130 скиори бяха спасени от лифт, заседнал заради буря в Италия (ВИДЕО)
Над 130 скиори бяха спасени от лифт, заседнал заради буря в Италия (ВИДЕО)